Hoće li trgovci sniziti cijene? Filipović: Načelna podrška svih lanaca

Hoće li trgovci sniziti cijene? Filipović: Načelna podrška svih lanaca

Ionako previsoke cijene mnogih proizvoda u Hrvatskoj ne prestaju rasti. Vlada taj problem želi riješiti razgovorom pa su tako na sastancima u Ministarstvu gospodarstva bili predstavnici 10 najvećih trgovačkih lanaca. Kako se doznaje, dva dana je rok koji je dan trgovcima da razmisle hoće li prihvatiti mjere i vratiti cijene određenih proizvoda na razine koje su bile prije uvođenja eura. Ministar Davor Filipović izjavio je kako su razgovori bili konstruktivni te da su svi lanci načelno podržali prijedlog Vlade, piše HRT.

– Razgovori su bili jako konstruktivni u smjeru da u razdoblju koje je ispred nas – dođe do smanjenja cijena većeg broja proizvoda. Načelno su svi trgovci podržali ovaj prijedlog Vlade. Razgovori će se nastaviti sutra, bit će jedan sastanak u Vladi, izjavio je ministar Davor Filipović.

Napomenuvši je da su se u javnosti pojavljivale različite informacije o broju artikala čija bi se cijena mogla spustiti, kazao je kako je “ideja da se vrijednost ukupne košarice proizvoda, tj. onog što je dostupno na stranici koja prati kretanje cijena – vrati na 31. 12. prošle godine.

Hoće li Konzum spustiti cijene?

Prvi je sastanak s ministrom Filipovićem održao Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

– Imali smo vrlo korektan razgovor s ministrom Filipovićem. Razgovarali smo o potencijalnim mjerama. Razgovor ide u dobrom smjeru. Mislim da će u naredna dva dana biti dogovorene mjere, rekao je Peruško.

Na novinarsko pitanje jesu li spremni da se cijene vrate na razinu s kraja prošle godine, ponovio je kako je razgovor bio korektan i da će pričekati prijedlog, odnosno podržati “ono što je manje-više razgovarano danas”.
– Razgovor je bio u konstruktivnom tonu. Nije bio zahtjev ministra na način da vratimo cijene od 31.12., ali je bilo govora o cijenama od 31.12., što je sve na njih utjecalo i što je moguće učiniti da se neke od cijena smanje, rekla je nakon sastanka Daliborka Kranjčić iz KTC-a.

Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovina pri HUP-u i direktrol NTL-a, rekao je kako će svatko od trgovaca sam procijeniti koliko može doprinijeti borbi protiv inflacije.

– Saslušali smo prijedloge Ministarstva kako smanjiti cijene i doprinijeti ovoj situaciji oko inflacije. Moram reći da smo spremni sudjelovati. Stav je vjerojatno svih da u tome treba sudjelovati cijeli lanac, od proizvodnje do trgovine. Mislim da će svatko napraviti kalkulacije u svojim matičnim firmama i vidjeti na koji način može doprinijeti da se situacija s cijenama smiri, rekao je Evačić.

– Trgovci jače ekonomske snage sigurno mogu više nego manji trgovci, ali svatko će sam procijeniti koliko može doprinijeti i koliko cijena može smanjiti, dodao je.

Predstavnici Lidla, Kauflanda i Tommyja nisu se htjeli obratiti novinarima nakon sastanka.

Filipović je u ponedjeljak rekao kako je s nekim trgovcima već razgovarao i kako postoje trgovci “koji su svjesni da trebaju preuzeti dio odgovornosti kada se govori o visini cijena”. Kazao je kako vjeruje da će se postići dogovor.

Premijer Plenković je kazao kako žele da trgovački lanci naprave poteze koji će omogućiti da se snize cijene određenih proizvoda, koje, kako je rekao, nisu rasle zbog uvođenja eura. Smatra i kako ne bi trebalo dugo trajati da se dogovore s trgovcima o snižavanju cijena proizvoda, piše HRT.