Burna prepiska Vukušića i Jokića: Ne samo da sam spreman ići na sud, već i po drugi puta u rat

Burna prepiska Vukušića i Jokića: Ne samo da sam spreman ići na sud, već i po drugi puta u rat

Ugledni psihijatar dr. Herman Vukušić objavio je na fb-u svoju prepisku s prof. dr-om Borisom Jokićem:

“MOJA KORESPONDENCIJA SA PROF. DR. BORISOM JOKIĆEM

Dragi FB prijatelji i šira hrvatska javnosti,

povodom reakcije prof.dr. Borisa Jokića na moju FB objavu od prije dva dana ovdje objavljujem svoj odgovor cijenjenom profesoru, a odmah ispod slijedi prijepis njegove reakcije:

Poštovani profesore Jokić,

u svezi Vašeg dopisa od 10/09/23 u kojem reagirate na moju FB objavu od istog dana pod naslovom “I DANSKA JE STROGO OŠTRO OGRANIČILA PROMJENU SPOLA U DJECE, A ŠTA ČEKAMO MI U HRVATSKOJ ?”, a koju su pod urednički odabranim naslovima objavili portali Teleskop, Hrvatski glasnik i Hrvatska danas, slobodan sam reći sljedeće:

Kada sam Vas spomenuo u kontekstu zajedničkog djelovanja Vaše sestre, psihologinje Nataše Jokić-Begić i njezinog supruga psihijatra Dražena Begića, nisam se držao sintagme “krv nije voda”, već Vašeg višegodišnjeg zalaganja za uvođenje građanskog odgoja u obrazovne kurikulume.

Problem leži u činjenici da po javnosti dostupnim informacijama, građanski odgoj u nekim svojim elementima zastupa ideje rodne ideologije po kojima se djeca uče da se rode osobe u muškom ili ženskom tijelu, ali se osjećaju suprotno. Više puta su već javno izrečene bojazni da su na ovaj način pod krinkom tolerancije i borbe za prava društveno ranjivih skupina mladi naraštaji izloženi tezama po kojima se već od najranije dobi mogu izjašnjavati po principu svojeg “unutarnjeg rodnog samoodređenja”, a koji po zadnjim konzervativnim procjenama sadrži ne samo muški ili ženski, negoli čak 73 roda.

Kvaziznanstvene pretpostavke ovakovih ideja i njihove destruktivne društvene posljedice danas su diljem svijeta predmet ozbiljnih kritika, a na njihovu štetnost po mlade dječje umove trenutno najviše upozoravaju predstavnici LGB populacije koji u (trans)rodnoj ideologiji vide holokaust gay populacije.

Jedan od glavnih trendova koji je posljedica djelovanja ove ideologije putem socijalnog kontagija (a koji uključuje i obrazovni sustav) jest i nagli porast mladih osoba koje za sebe tvrde da su transrodne i velikim dijelom još maloljetne ulaze u proces hormonalnih intervencija promjene spola, što u konačnici može imati kronične teške zdravstvene posljedice.

Na ovu temu pokušali smo u veljači ove godine otvoriti javno-stručnu raspravu u Hrvatskom saboru, ali tome nam se među prvima vehementno usprotivila Vaša sestra, te je nakon toga sebi nerijetko uzimala slobodu difamacije mojeg osobnog lika i djela, uz poneki komentar iz čisto medicinskih tema, npr. endokrinologije.

Vi osobno ste u jednom svojem komentaru demonstrirali svojevrsnu čudnu političku korektnost po pitanju transrodnih osoba, a radi se o Vašem tekstu pod naslovom “Rezanje korijena: Što je zajedničko krvavim pohodima u Nashvilleu i Vinkovcima?”, od 01/04/23 godine.

Tom prilikom ste nedavnu tragediju u Nashvilleu kada je transrodna osoba izvršila pokolj u osnovnoj kršćanskoj školi pri kojem je stradalo i troje djece taj događaj po motivima izjednačili sa sumanutim činom patricida u Vinkovcima par dana kasnije, a da niste jednim zarezom otvorili mogućnost kako je zločin u SAD-u potaknut mržnjom spram heteroseksualne kršćanske populacije.

“U osnovi ovakvih činova nalaze se ozbiljni psihički poremećaji koji nemaju veze s porijeklom, nacijom, rasom, vjerskom ili seksualnom orijentacijom”, kažete Vi u spomenutom komentaru sa sigurnošću dugogodišnjeg sudskog psihijatrijskog vještaka.

Možda Vam je promakla činjenica da je ubojica u Nashvilleu iza sebe ostavio manifest u kojem detaljno objašnjava motive svojeg čina u preko 20 svezaka? S obzirom da isti nije objavljen do današnjeg dana unatoč opetovanim zahtijevima američke javnosti i nekih njihovih političara, možemo sa velikom sigurnošću pretpostaviti da su ubojičini motivi bili puno širi od poremećenog uma kako Vi to tvrdite.

Profesore Jokiću, jedna lasta ne čini proljeće, pa tako niti jedan transrodni ubojica koji mrzi heteroseksualne kršćane ne predstavlja sve transrodne osobe.

Međutim, s obzirom na Vaše područje rada (obrazovne znanosti i psihologija) dozvolite mi da Vam skrenem pažnju na interesantnu činjenicu kako je u gotovo svim kohortama mladih osoba koje se u svijetu trenutno definiraju kao transrodne zabilježen komorbiditet (usporedna pojavnost) s nizom psihijatrijskih stanja poput depresije, tjeskobe, sklonosti samoozljeđivanju, neurodivergentnih pomaka, itd.

U svjetlu Nashvillskog zločina, a kao sociološka činjenica, vjerojatno će Vam biti interesantan podatak i gay novinara Andya Ngoa kojeg su pripadnici Antife skoro nasmrt prebili tijekom demonstracija u Portlandu, i koji kaže kako se gotovo četvrtina svih uhićenih Antifa prosvjednika koji su iza sebe u SAD-u ostavili milijarde dolara pustoši i na desetke ljudskih žrtava deklarira kao transrodne osobe.

Agresivni transrodni aktivisti nedavno su poveli i online “kristalnu noć” protiv djece koja su kupila video igru “Nasljeđe Hogwartsa” samo zato jer se temelji na radu autorice (J.K. Rowling) čiji je zločin bio što je rekla “da već imamo imenicu za osobu koja menstruira i to je – žena”.

Ovo sve ne pišem kako bih psihijatrizirao ili demonizirao transrodnu populaciju, već skrenuo pažnju na činjenicu da se ovdje radi o socijalnom fenomenu u okviru kojeg mnogi nesretni mladi ljudi koji imaju problema sa kontrolom svojih emocija i nagona i koji nisu uistinu rodno inkongruentni u transrodnosti vide rješenje svojih osobnih tegoba, odnosno postali su žrtve ideologije koja se, između ostaloga, mahnito širi upravo i kroz obrazovno-odgojni sustav.

Tim i takvim ljudima u Hrvatskoj se promjena spola od dijela medija i “stručnjaka” nameće kao jedino rješenje, unatoč činjenici da sve više europskih zemalja odustaje od te prakse i prednost daje psihosocijalnim intervencijama.
Ova situacija po meni zahtijeva otvorenu i znanstvenu diskusiju uz opći multidisciplinarni konsenzus oko javnozdravstvene strategije, što smo i pokušali inicirati, ali pogodite tko nam se u tome prvi suprotstavio?

Na koncu Vam želim reći da se nemam namjeru s Vama više dopisivati, ali sam potpuno spreman na javno sučeljavanje naših stavova kada god i gdje to Vi želite, a po pitanju zaštite dječje dobrobiti ne samo da sam spreman ići na sud, već i po drugi puta u rat.

Sa poštovanjem,
dr. Herman Vukušić

PRIJEPIS REAKCIJE PROF.DR BORISA JOKIĆA OD 10/09/23

Poštovani dr. Vukušić,

Slijedom vaše objave na društvenoj mreži Facebook:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100018775657520
A koju prenose neki mediji:
https://teleskop.hr/…/poznati-psihijatar-zasto…/…

Molim Vas da žurno ispravite navedeni upis te isti dostavite medijima jer ste u Vašoj objavi iznijeli neistine zbog kojih mogu imati osobne i profesionalne posljedice.

Konkretno navedeno se odnosi na sljedeći dio teksta:

„S obzirom da se u Hrvatskoj nakon našeg javnog upozorenja u cilju obrane ovog štetnog medicinskog eksperimenta digla cijela politička lijeva scena (čast izuzecima!), te dio interesno/aktivistički vezanih “stručnjaka” (spomenuti ću osovinu Jokić-Begić-Jokić, iliti Seka-Suprug-Braco), mislim da je nakon niza europskih primjera koji govore suprotno došlo vrijeme za postavljanje pitanja odgovornim državnim institucijama: Zašto Hrvatska i dalje nastavlja medicinski škoditi svojoj djeci?“

Tema o kojoj pišete nije dio mojeg znanstvenog i profesionalnog interesa. Premda često javno istupam, o toj tematici nisam javno govorio. Krajnje je nekorektno od Vas također da me klasificirate kao „interesno/aktivistički vezanog „stručnjaka““ naročito jer ne imenujete koje su to interesne i aktivističke skupine kojima pripadam ili služim.

Vjerujem da se ovdje radi o grešci te Vas molim da žurno ispravite navedeno i pošaljete ispravak medijima koji prenose Vašu objavu. U protivnom ću morati iskoristiti sve pravne mogućnosti kako bih zaštitio osobni i profesionalni integritet.