ZET-ova linija 113 koju je uveo Tomašević uzalud kruži oko jezera Jarun. Ne koristi ju nitko

ZET-ova linija 113 koju je uveo Tomašević uzalud kruži oko jezera Jarun. Ne koristi ju nitko

Bilo jutro ili poslijepodne, taj je bus non-stop prazan i nije mi jasno zašto. Ideja je dobra, ali realizacija baš i ne, tako da mi se čini da bus bez veze prži fosilna goriva, a nikog ne prevozi, što nije u skladu sa zelenim politikama koje promovira aktualna vlast u gradu – javila nam je jedna čitateljica Večernjeg lista

Kada je započeo s vožnjom toga prvog dana koncem travnja u ZET-ovu autobusnu liniju 113 gotovo da nisu stali svi oni koji su se poželjeli provozati. Uz gradonačelnika Tomislava Tomaševića krcala se u nju njegova svita i predstavnici sedme sile, no nakon toga je među onima koji su svakog vikenda na Jarunu linija dobila nadimak “autobus duhova” jer je ne koristi gotovo nitko.

Tri do šest putnika u prosjeku

Podsjetimo, prije četiri mjeseca zagrebačka gradska uprava predstavila je novoobnovljenu Aleju Matije Ljubeka te novu regulaciju prometa  na Jarunu s biciklističkom stazom u dva traka te cestu s novim, kvalitetnim asfaltom i šikanama, odnosno skupinama uskih zavoja punih promjena smjerova koje služe usporavanju prometa na opasnim mjestima. Svakog zadnjeg vikenda u mjesecu do svibnja Jarun će biti zatvoren za automobile, a nakon toga plan je u potpunosti zabraniti promet automobilima, osim onima s dozvolom.

Predstavljena je tada i produljena ZET-ova linija 113 Ljubljanica – Hrgovići koja vikendom vozi i krug oko jezera. Bus polazi svakih 45 minuta, vožnja oko jezera traje otprilike 15 i ima 11 stanica, a u prvu vožnju ukrcali su se gradonačelnik, njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, Andro Pavuna, pročelnik Gradskog za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost, direktor ZET-a Marko Bogdanović, brojni viđeniji možemovci, novinari… Bilo je tada u điru oko jezera više putnika nego ikada dosad.