Radić: Ova vlast ne bori protiv recesije već se ona bori protiv inflacije

Radić: Ova vlast ne bori protiv recesije već se ona bori protiv inflacije

Novi Vladin paket sveobuhvatnih mjera zaštite građana od inflacije bit će predstavljen javnosti u četvrtak. Pretpostavlja se da će subvencije za energente obuhvatiti isključivo građane, fizičke osobe, a ne poduzetnike i tvrtke.

O novim mjerama govorili u emisiji Studio 4, Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog Pokreta i Davorko Vidović potpredsjednik Hrvatskog sabora (Socijaldemokrati).

Vladine mjera za blokiranje rasta cijena energenata, prije svega struje, jednim su dijelom sigurno potrebne kazao je Radić.

– Problem je što je HEP prošle godine kupio puno skupe struje. Mjere prema kućanstvima su sigurno neophodne, ali pitanje je hoće li one biti kontraproduktivne. Cijene struje će padati i može se dogoditi da imamo veću cijenu pod mjerama, no što je bila na tržištu, rekao je.

Vladine mjere nisu novotarija ove Vlade

Što se tiče Vladinih mjera Vidović smatra da se neke stvari moraju demistificirati. Kako kaže, sve vlade u EU idu s ovakvim mjerama.

– To nije novotarija ove Vlade. Za razliku od krize 2008., kada je cijela EU išla po principu stezanja remena, vlade su išle za izdašnijim pomoćima građanima i gospodarstvu kako bi se potrošnjom i proizvodnjom osigurao kontinuitet proizvodnje i spriječila kriza, rekao je.

Dodaje kako se ne zna kako će mjere izgledati. One bi trebale biti samo osigurač u slučaju da cijene energenata prijeđu određenu granicu, u tom slučaju intervenira država.

– U ovom slučaju trenutno je cijena većine energenata ispod cijene koju Vlada jamči kao sigurnost, naglasio je Vidović.

Na pitanje je li diskriminatoran potez da se subvencije odnose samo na građane, a ne na velike poduzetnike, Radić je rekao kako se ova vlast ne bori protiv recesije već se ona bori protiv inflacije.

– Ja sam napravio solarnu elektranu u Vukovaru i završio sve radove 15. listopada i još uvijek čekam spajanje na HEP. Eto, to je naša pomoć gospodarstvu, naglasio je Radić.

Vidović ističe da novi porezni paket nije porezna reforma. Kako kaže, ono što je novina je uskrata gradovima prava na prirez i kompenzacija time da dižu porez na dohodak.

– U velikoj mjeri će to velike gradove, neki kažu one koje ne drži HDZ, dovesti u nezgodnu situaciju, govori.

Potrebna reforma 2. mirovinskog stupa

Radić naglašava kako su ljudi treće dobi u Hrvatskoj podcijenjeni i svaki puta kada se približavaju izbori nešto im se obećava.

– Od 2021.godine do danas jaja su poskupjela 30 posto, kruh 60 posto, tjestenina 60 posto, a krumpir 120 posto. Usluge smještaja poskupjele su 130 posto. Udar inflacije najviše utječe na umirovljenike, istaknuo je.

Smatra da drugi mirovinski stup mora biti reformiran.
Vidović je podsjetio kako je prije 20 godina kao ministar rada i socijalne skrbi jednokratno povećao odmah 20 posto mirovina. Naglasio je kako je to moguće napraviti.

– Mirovinski izdaci su trenutno u Hrvatskoj ispod 10 posto, a u EU su preko 12 posto. Mora se shvatiti da mirovine moraju rasti. To košta, ali to ne znači da će Hrvatska propasti zbog penzionera, rekao je.

Što se tiče afere jeftini plin, Radić govori kako je potpuno jasna krivica ministra Filipovića ili premijera Plenkovića.

– Vlada demonstrira onu staru: Mi možemo što hoćemo. To je deprimirajuće, naglasio je Vidović, piše HRT.