Politički povratak Tomislava Karamarka i Domoljubne koalicije protiv Plenkovića….

Politički povratak Tomislava Karamarka i Domoljubne koalicije protiv Plenkovića….

Nacional doznaje kako Tomislav Karamarko sa svojom nezavisnom listom koju planira nazvati Domoljubni savez, nakon što istupi ili ga izbace iz članstva HDZ-a, planira udar na premijera Andreja Plenkovića i izlazak na parlamentarne izbore

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kreće u političku operaciju s ciljem rušenja premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Da bi to učinio i potaknuo, Karamarko planira povratak na hrvatsku političku scenu i izlazak na sljedeće parlamentarne izbore. Karamarko to planira učiniti s nezavisnom listom koju će po svemu sudeći nazvati Domoljubni savez, čime bi aludirao na Domoljubnu koaliciju, koju je svojedobno uoči parlamentarnih izbora 2015. kao tadašnji šef HDZ-a formirao s nizom malih tvrdo desno orijentiranih političkih stranaka slabašnog dosega na političkoj sceni. Sastav spomenutog Domoljubnog saveza činila bi većina tih stranaka, ili ono što je od njih ostalo, potpomognuta s još nekoliko pojedinaca desnih političkih svjetonazora.

“Karamarko ih planira kontaktirati, sve povezati te pokušati napraviti pojačani sinergijski utjecaj na političkoj sceni”, rekao je za Nacional izvor blizak Karamarku.

Karamarko svoj politički iskorak planira sustavno, ali prilično oprezno. Već mjesecima osobno u brojnim razgovorima testira što pojedinci s hrvatske političke i medijske scene misle o mogućnostima da se vrati na političku pozornicu. On je nominalno i dalje član HDZ-a, pa moguće formiranje nezavisne liste za Karamarka može značiti samo jedno – da je ne može formirati kao član HDZ-a. To bi pak značilo da će ili sam istupiti iz HDZ-a, ili će ga iz stranke izbaciti. Prema tvrdnjama njemu bliskih izvora, njemu bi više odgovaralo da ga iz HDZ-a izbace.

Karamarko je već povukao svoj prvi politički potez. Agencija za odnose s javnošću 2×1 komunikacije, koja se bavi istraživanjem javnog mnijenja u vlasništvu Roberta Bosaka, prošlog petka započela je istraživanje rejtinga stranaka i nezavisnih lista uoči parlamentarnih izbora. Među nezavisne liste ta je agencija uvrstila nezavisne liste poduzetnika Damira Vanđelića, europarlamentarca Mislava Kolakušića, saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto, ali i nezavisnu listu Domoljubni savez – Tomislav Karamarko.

Nominalno se Karamarko ne namjerava ni o čemu javno izjašnjavati, niti potvrđivati, niti demantirati planove o mogućem političkom angažmanu. Jednako tako, prvi sljedeći korak planira povući tek ako bi rezultati provedene ankete pokazali da bi to imalo smisla. Pitanje koje je uvršteno u anketu koja bi se trebala bazirati na 1100 ispitanika glasi: podržavate li povratak Tomislava Karamarka na hrvatsku političku scenu, odnosno gledate li na njegov mogući povratak pozitivno ili negativno te biste li glasovali za njegovu nezavisnu listu.

Ali u svom planiranom političkom povratku Karamarko ne vidi novu suradnju s Milijanom Brkićem, svojim dugogodišnjim suradnikom iz policijskog miljea, kojeg je promovirao u sam vrh HDZ-a, dok mu je bio na čelu, gdje se Brkić zadržao i nakon Karamarkova političkog sunovrata nedugo poslije Nacionalova otkrića afere Konzultantica.

Svojim novim političkim angažmanom Karamarko svakako planira otrgnuti značajan dio biračkog tijela na koje računa desno krilo HDZ-a, ali i Domovinski pokret. Svoju političku misiju vidi u potkopavanju i rušenju utjecaja aktualnog vodstva HDZ-a na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem. Potom bi svoje potencijalne saborske mandate ponudio za neku buduću suradnju s HDZ-om, ali uz uvjet da HDZ predvodi netko drugi, a ne Andrej Plenković.

Početak svog udara na Plenkovića njemu bliski izvori već su započeli i to tvrdeći Nacionalu da je Plenković preko posrednika prije par tjedana nudio Karamarku sastanak, što je Karamarko kategorički odbio. Što je lako moguće spin iz seta zamjena teza i prigodnih podvala Karamarkova miljea bez mogućeg stvarnog uporišta u realnosti.

VIŠE PROČITAJTE U NACIONALU