Uskoro kreće ‘Srpska TV Zagreb‘

Uskoro kreće ‘Srpska TV Zagreb‘

Sprema se novi projekt “Srpska TV Zagreb.” Ovo je digitalni medijski projkat čiji je cilj stvaranje prvog srpskog medijskog kanala u Zagrebu, Hrvatska. Također, u naredne dvije godine planiraju, kako najavljuju, postati manjinski televizijski kanal na kabelskoj televiziji u Zagrebu, Hrvatskoj i regiji. S emitiranjem počinje, kako su najavili, na YouTube kanalu Srpska TV Zagreb u prosincu 2023.

Kako piše Slobodna Dalmacija, na čelu mu je Ilija Ćalina, specijalist za digitalni marketing i on-line medije, koji se nakon 26 godina vratio u Hrvatsku. Ovaj rođeni Ličanin prethodno je živio i educirao se u Londonu, a oko sebe je okupio mladu ekipu.

– Želimo biti prvi srpski neovisni medij u Lijepoj našoj sa sjedištem u Zagrebu. Startat ćemo kao kanal na YouTubeu, a plan na je za dvije godine postati neovisni manjinski kanal na kablovskoj televiziji u Zagrebu i regiji kaže za Slobodnu Dalmaciju Ćalina s kojim su telefonski razgovarali.

Već imaju do kraja pripremljene dvije emisije s kojima će startati u prosincu. Jedna se zove ‘50 Stars‘ i bavit će se temama članstva u Europskoj uniji i NATO-u, a sve kako bi sunarodnjacima bez obzira na granice približili ove asocijacije s naglaskom na njihov značaj za srpski narod i cijeli Balkan.

Druga emisija, ‘Agape‘, biti nešto ležernijeg karaktera i obrađivat će teme ljubavi, identiteta, LGBTQ+ zajednice …

– Mi ćemo biti oporbeni spram trenutačnog režima kako u Srbiji, tako i Republici Srpskoj, a u Hrvatskoj želja nam je pridonijeti afirmaciji ćirilice. Namjera nam nije nikoga provocirati i ostati do kraja neovisni. Hrvatska je naša domovina i u njoj volimo živjeti. Financirat ćemo se isključivo iz projekata ističe pokretač “Srpske TV Zagreb”.

O pokretanju TV mailom su izvijestili Srpsko narodno vijeće, pod čijom kapom već postoji niz medijskih projekata, kao i Vijeće srpske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu, ali nikakav odgovor s obje adrese još nisu dobili, pa se spremaju poslati klasično pismo. Razgovarali su, prema riječima našeg sugovornika, i s nizom veleposlanstava u Zagrebu i dobili njihovu podršku za programski koncept.

– Dio oprema nam je već stigao, ostatak očekujemo ubrzo. U potrazi smo i za prostorom. Kako smo mala ekipa, ne treba nam nešto veliko. Kada dođemo u fazu pokretanja kanala na kablovskoj TV, tada ćemo tražiti pomoć grada. Nadam se da ćemo i tamo naići na otvorena vrata reći će Ilija Ćalina o novom projektu u hrvatskom medijskom prostoru.