Neki peru jaja, neki ih čuvaju na sobnoj temperaturi… Što je ispravno?

Neki peru jaja, neki ih čuvaju na sobnoj temperaturi… Što je ispravno?

U nekim zemljama jaja se čuvaju isključivo u frižideru, u nekim drugim nisu tako strogi oko toga pa ih drže i na sobnoj temperaturi. Što se tiče čuvanja u frižideru, u SAD-u su osobito strogi u provođenju tog pravila.

U Italiji, npr., baš i nisu.

Zašto se jaja čuvaju isključivo u hladnjaku u SAD-u

Jaja se mogu zaraziti salmonelom, ako se bakterija prenese iz reproduktivnog trakta kokoši u jaja dok se formiraju. Zatim se ljuske jaja mogu kontaminirati nakon što su snesena, ako dotaknu kokošji izmet.

“To je razlog zašto se jaja moraju prati u pogonima za preradu u SAD-u”, objašnjava Ghaida Batarseh Havern, edukatorica za sigurnost hrane pri Institutu za zdravlje i prehranu na Michigan State University Extension.

Zbog zabrinutosti oko bakterija i svježine jaja, američki proizvođači jaja počeli su prati i hladiti jaja 1970-ih, prema Ministarstvu poljoprivrede Sjedinjenih Država (USDA). I druge zemlje, uključujući Kanadu i Japan, ubrzo su počele činiti isto.

Oko 60 posto jaja koja se prodaju u SAD-u dolazi od prerađivača koji sudjeluju u sustavu ocjenjivanja USDA. Ovo je dobrovoljni proces u kojem se jaja ocjenjuju AA, A ili B ovisno o kvaliteti jaja i načinu na koji su očišćena.

“Sva jaja klasificirana prema USDA-u i većina velikih prerađivača nakon koraka pranja provodi i dezinfekcijsko ispiranje u pogonu za preradu”, kaže Batarseh Havern. Ovo je uvjet za dobivanje najviše ocjene AA ili A na kutiji za jaja – općenito, što je viša ocjena, to su jaja skuplja.

Kada se jaja peru, uklanja se prirodni zaštitni sloj s ljuske jajeta i stoga jaja moraju biti u hladnjaku kako bi bila sigurna za konzumaciju.

Zašto neke zemlje ne hlade jaja

U većem dijelu Europe i diljem svijeta jaja ostaju neoprana i neohlađena. Vjeruje se da jaja imaju zaštitni omotač ili kutikulu koja sprečava bakterije da prođu kroz ljusku.

“Neke europske zemlje kažu da hlađenje nije potrebno i da pranje jaja uklanja zaštitnu kožicu”, objašnjava Batarseh Havern. Osim toga, troškovi čišćenja i hlađenja jaja – od trenutka kada su položena do isporuke i prodaje – mogu biti značajni.

Dakle, koji je način bolji?

Studija objavljena 2018. u časopisu Poultry Science uspoređivala je uobičajene metode skladištenja jaja. Istraživanje je pokazalo da je metoda čišćenja i hlađenja jaja koja se primjenjuje u SAD-u rezultirala najkvalitetnijim jajima – kada su bila pohranjena 15 tjedana.

Kako održati jaja svježima

Kada donesete jaja kući iz trgovine, USDA preporučuje da ih odmah stavite u hladnjak. Ostavite ih u originalnom kartonu i čuvajte u najhladnijem dijelu hladnjaka, a ne u vratima. Kartonska kutija ih štiti od lomljenja i od upijanja mirisa druge hrane u vašem hladnjaku. Također na kutiji je otisnut datum “najbolje do” kako biste lakše pratili svježinu.

Nema potrebe za ponovnim pranjem jaja. Pranjem bi prljava voda mogla prodrijeti u pore jajeta.

A ako pripremate recept koji zahtijeva da jaja budu na sobnoj temperaturi? Nikada ih ne ostavljajte vani dulje od dva sata, savjetuje USDA.

Ako kupujete svježa jaja na tržnici

Ako kupujete jaja na tržnici ili od nekoga tko uzgaja piliće u dvorištu, pitajte ih jesu li jaja bila oprana. Oprana jaja stavite u hladnjak čim dođete kući. Pravila se razlikuju ovisno o državi i o tome moraju li mali proizvođači prati svoja jaja. Neki proizvođači savjetuju da neoprana jaja ostavljate izvan hladnjaka.

“Neka tržišta mogu zahtijevati pranje jaja, a zatim naljepnicu. Preporučujemo da jaja stavite u hladnjak čim dođete kući,” kaže Batarseh Havern. “Možda biste željeli ponijeti hladnjak sa sobom i na poljoprivrednu tržnicu. Za najbolju kvalitetu, iskoristite jaja unutar tri tjedna od kupnje.”, prenosi N1