Građanima tanjuri sve prazniji, čekaju se nove mjere Vlade: Ministar financija pita se što radi guverner Vujčić?

Građanima tanjuri sve prazniji, čekaju se nove mjere Vlade: Ministar financija pita se što radi guverner Vujčić?

Kojim će sve mjerama jačati standard najugroženijih, kojima je zbog inflacije tanjur sve prazniji, Vlada tek treba objaviti. No, zato ministar financija zna da bi ta borba bila lakša kada bi Europska središnja banka donosila odluke koje više odgovaraju Hrvatskoj i poziva guvernera HNB-a Vujčića da se snažnije bori za to. Reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić donosi više detalja.

Kada su mjere u pitanju, mikrofone je premijer danas prepustio ministru financija. No, ni on ne želi otkriti mnogo. Samo će reći da novca za pomoć u proračunu ima, iako za rekordne profite banaka ne planira nikakav poseban porez.

“Sumnjam da će Hrvatska imati porez na ekstraprofit banaka, ali razgovaramo s bankama, s predstavnicima bankovnog sustava, s predstavnicima koji mogu razumjeti situaciju u kojoj se nalazimo”, rekao je Marko Primorac.

Puno više tu očekuje od Europske središnje banke, koja inflaciju suzbija dizanjem referentnih kamatnih stopa, što bi trebalo odbijati građane od zaduživanja i trošenja. No smeta mu što mjere prema bankama nisu dovoljno oštre, i pita se što na sastancima u Frankfurtu radi guverner Vujčić?

“Nadamo se da naši predstavnici u Europskoj Središnjoj Banci, u Boardu, na sastancima koje imaju, također zastupaju te stavove, iako oni realno tamo iznose svoja mišljenja. Pa nije bez vraga taj sustav postavljen tako da iz svake države dolazi netko”, objasnio je Primorac.

I dok iz HNB-a na ovakve kritične poruke ministra financija nemaju nikakvog komentara, izostanak vladine namjere da porezom optereti previsoke marže oporba je jedva dočekala. , piše dnevnik.hr