U Zagrebu prevarili ljude za 350.240 eura, u stanu imali hrpu kubanskih cigara

U Zagrebu prevarili ljude za 350.240 eura, u stanu imali hrpu kubanskih cigara

ZAGREBAČKA policija uhitila je dvojicu muškaraca, 31-godišnjaka i 36-godišnjaka, koji su više osoba prevarili za ukupni iznos od 350.240 eura.

Sumnja se da su osumnjičeni žrtvama lagali da će 31-godišnjak investirati njihov novac na tržištu kapitala, iako su znali da on nije bio ovlašten za obavljanje takvih poslova., doznaje index.hr

“Uložio” 81.500 eura, nikad mu nisu vraćeni

Nakon što je oštećeni muškarac povjerovao u njihovu lažnu priču početkom 2020. godine je s osumnjičenim sklopio ugovor o pružanju konzultantskih usluga. Muškarac im je tada na raspolaganje dao 81.500 eura. Prevaranti su mu obećali zaradu i ponudili da mu novac vrate u bilo kojem trenutku kada on to zatraži.

Nakon nekog vremena 31-godišnjak je žrtvi počeo lagati da ostvaruje dobit, da bi nakon toga, od kraja 2022. godine, zajedno sa svojim pomagačem izbjegavao vratiti novac žrtvi. Kasnije su prekinuli svaki kontakt s muškarcem od kojeg su uzeli novac.

Četvero ljudi im dalo velike iznose, i oni su prevareni

Istu stvar su napravili s još četvero ljudi. Njima su od početka 2020. pa do rujna 2023. godine, na području Grada Zagreba i okolice, lagali da će im 31-godišnjak pružiti usluge investiranja pri kupnji i prodaji robe na tržištu kapitala za njihov račun, iako su znali da osumnjičeni nema registriranu takvu djelatnost.

Oštećeni su i ovog puta povjerovali u njihovu lažnu priču i sklopili fiktivne ugovore o pružanju konzultantskih usluga, temeljem kojih su mu na račun prenijeli 19.850 američkih dolara, 226.720 kanadskih dolara i 75.500 eura.

Nakon zaprimljenog novca osumnjičeni su im zajedno lagali da će njihov novac biti uvećan trgovanjem na međunarodnom tržištu kapitala i da će im ga vratiti čim to zatraže.

Nakon nekog vremena u tri navrata osumnjičeni je vratio 3000 britanskih funti i 600 eura, dok su preostali novac zadržali za sebe.

Uzeli 25.000 eura, vratili mu tisuću

Na isti način doveli su još jednog muškarca u zabludu tvrdeći da je to odlična prilika za dobru zaradu, u što je on povjerovao. Početkom 2022. godine, na svojoj adresi stanovanja na području Zagreba, na ruke mu je predao oko 25.000 eura.

Oštećenog su od rujna 2022. godine održavali u zabludi uz razne izgovore, vratili mu samo 1000 eura, a preostali novac zadržali za sebe. Sveukupna šteta nastala ovim kaznenim djelima iznosi oko 350.240 eura.

Temeljem naloga Županijskog suda u Zagrebu obavljena je pretraga doma i drugih prostorija kojima se koriste osumnjičeni, kao i pretraga osobnog automobila. Pretragom navedenih prostorija pronađeni su i razni mobilni uređaji, prijenosna računala, skupocjene torbice, nakit te veći broj skupocjenih kubanskih cigara i drugo, za koje se sumnja da su kupljeni novcem pribavljenim od počinjenja ovih kaznenih djela prevara.

Osumnjičeni su u zakonskom roku, uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke.