Tomašević: Apsolutno svima u Zagrebu će rasti plaće

Tomašević: Apsolutno svima u Zagrebu će rasti plaće

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević održao je redovito konferenciju za medije utorkom. Novost na pressicama je to da će Tomašević, kako je rekao, od sada na svakoj imati tumača za znakovni jezik.

Gradonačelnik je na početku rekao kako su neki trošili novac na čišćenje suhim ledom, dok ga ova gradska vlast troši na obnocu i izgradnju škola.

“Mi moramo brzo rješavati probleme koji su se akumulirali zadnjih desetljeća, oko 5,7 milijuna eura je koštala ova dogradnja škola, a upravo za taj iznos je oštećen Grad Zagreb u Aferi Suhi led”, rekao je.

Tomašević je rekao i da je nastava počela u svim školama koje su bile oštećene u nevremenu, ali i da je grad pustio u javno savjetovanje odluku o financijskoj pomoći građanima čija su vozila i objekti stradali u istom nevremenu. Grad će isplatiti oko 70 posto štete.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec najavila je i dizanje satnice za pomoćnike u nastavi s 4,64 na 5,30 eura.

Gradska uprava potvrdila je da će uvesti najviše zakonom dopuštene stope poreza na dohodak. Zagrepčane od Nove godine čeka minimalo povećanje plaće, za svega nekoliko eura. “Porezno opterećenje će svima biti manje”, rekao je Tomašević. Najavio je da će Grad dati 70 milijuna kuna godišnje za dizanje plaća Zagrepčanima. Gradonačelnik kaže i kako Grad pomaže građanima na način da u zadnjih godinu dana nisu rasle cijene komunalnih usluga ni vode, iako je sve otišlo gore. “Pokušavamo to apsorbirati kroz gradski proračun”, kaže objašnjavajući da se ne može rješavati dizanjem cijena.

“Apsolutno svima u Zagrebu će rasti plaće, samo je pitanje koliko”, tvrdi gradonačelnik.

Tomašević je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao i kako se po gradu kreće bez zaštitara i da se ne boji nikoga.

Govoreći o tome što misli o mjerama Vlade kojima će ponovno pokušati pomoći građanima, Tomašević kaže da očekuje, kao i svi gradovi, da se nastave subvencije za električnu energiju za gradske ustanove i poduzeća. Ponovio je i kako se nada da neće rasti cijene struje do kraja ove godine, a možda ni sljedeće. Također, kaže kako Grad stalno traži načine da se nosi s inflacijom kojoj najviše pridonose privatni poslovni subjekti neopravdanim dizanjem cijena. Najavio je i dizanje imovinskog cenzusa vezanog za javni prijevoz, zbog čega bi oko 20.000 ljudi moglo ostati bez besplatnog javnog prijevoza.

Najavio je i sjednicu Gradske skupštine za četvrtak.

Govoreći o ilegalnom odlaganju otpada, na pressici je rečeno da se ova borba nastavlja svim raspoloživim sredstvima, poput pojačanog videonadzora i uvođenja dronova. Tomašević je objasnio i da dronovi neće nadlijetati grad nego će se koristiti u npr. šumi Ježdovec gdje se organizirano odlaže ilegalni otpad., piše N1