U jelo ste stavili previše ljute paprike? Bez panike, ovim trikovima možete spasiti ručak

U jelo ste stavili previše ljute paprike? Bez panike, ovim trikovima možete spasiti ručak

Ako ste slučajno stavili previše ljute paprike u jelo, nemojte paničariti i bacati obrok.

Postoji pet, prema stranici Food Hacks, osnovnih načina za smanjenje ljutine jela nakon što je jednom pripremljeno:

1. Dodajte još sastojaka

Ako u jelo koje je previše začinjeno dodate više sastojaka, oni će razrijediti ljutinu i pomoći u ravnoteži okusa. Tako, primjerice, ako vam je juha ili varivo previše začinjeno, dodajte još tekućine.

2. Dodajte mliječne proizvode

Većina nas zna da, kada nas usta peku od začinjene hrane, pijenje vode samo širi toplinu okolo. Čaša mlijeka daleko je bolje rješenje, pa je logično da će dodavanje mliječnih proizvoda u jelo smanjiti učinak ljutine.

Naime, protein kazein sadržan u mlijeku veže se za začinjene molekule kapsaicina, okružuje ih i ispire ih, slično kao što sapun ispire masnoću.

3. Dodajte šećer

Kako biste ublažili ljutinu jela, također možete u obrok staviti i malo meda ili sojinog umaka. Šećer može uravnotežiti ljutinu jela.

Međutim, to ne mora značiti da morate koristiti čisti šećer, med ili neke druge prirodne zaslađivače. Možete koristiti jednostavno samo neke slađe sastojke. Na primjer, rajčice su prirodno slatke, pa ako je vaš umak preljut, možete dodati neutralni umak od rajčice i sl.

4. Dodajte kiselinu

Osim šećera, svom preljutom jelu možete dodati i kiseline. Probajte na svoj obrok iscijediti malo limuna ili pak dodati balzamičnog octa.

5. Dodajte maslac od kikirikija

Konačno, kako biste ublažili “vatru” u svojim ustima, jelu možete dodati i maslaca od kikirikija.

Također, ovaj trik nije ograničen samo na umake ili hranu na bazi kikirikija, već može dobro funkcionirati s raznim jelima – od izdašnih variva do kremastih juha. Naime, maslac od kikirija ne samo da će ublažiti ljutinu već može poboljšati okus umaka, piše N1.