Romi kupili kuću na sjeveru Hrvatske, mještani ih žele iseliti iz nje: ‘Prijete da će nas spaliti’

Romi kupili kuću na sjeveru Hrvatske, mještani ih žele iseliti iz nje: ‘Prijete da će nas spaliti’

Zaprijetili su nam da su spremni otići do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale skupa s kućom. Moja je obitelj zbog toga bila jako ogorčena i uplašena”, kazuje Stjepan Oršoš..

Stanovnici iz podravske općine Hlebine u Koprivničko-križevačkoj županiji pokušavaju spriječiti da se u njihovo mjesto doseli romska obitelj Oršoš. Ova deveteročlana obitelj stiže iz susjedne općine Novigrad Podravski, piše N1.

– Iako u tom mjestu žive i druge romske obitelji, na zub su stavili baš obitelj Oršoš jer kažu da su problematični. Načelnik druge općine u kojoj je obitelj do sada živjela kaže da su priče neutemeljene i da se radi o obitelji s kojom u Novigradu Podravskom nisu imali nikakvih problema – javlja N1.

Zbog svega što se događa obitelj je u strahu. Spremni su odustati od Hlebina, ali ne znaju gdje otići. Inače, obitelj Oršoš je za 11 tisuća eura kupila ovu kuću…

– Zaprijetili su nam da su spremni otići do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale skupa s kućom. Moja je obitelj zbog toga bila jako ogorčena i uplašena”, kazuje Stjepan Oršoš za N1.

Po kraju se proširio glas da je obitelj problematična i Stjepanov sin priznao je da je imao problema sa zakonom u prošlosti.

N1 piše i kako su mještani skupili 11 tisuća eura i htjeli otkupiti kuću od Oršoša. Na sastanku na kojemu se o tome razgovaralo bila je i načelnica, inače iz redova HDZ-a

U Općini su obitelji rekli da nema mjesta za njihovu kćer koja bi trebala u vrtić, a ni za sina koji bi trebao u šesti razred.Ranka Oršoš je inače i bolesna i kaže da stalno strahuje da ih netko ne bi napao.

‘Kladim se u život’

“Da sada neki Hrvat tamo ode i to kupi, ne bi bilo nikakvih problema. Ja se dam kladiti u svoj život”, ogorčen je Ljiljan Oršoš

Zabrinut za obitelj Oršoš, načelnik općine u kojoj su živjeli donedavno, pozvao ih je da se opet vrate. Kaže da je problem složen.

“Moj dojam je da, pogotovo lokalne zajednice, jako malo ili nimalo ne brinu o romskoj populaciji, dapače, ne da su samo glave u pijesku nego nekakva je inicijativa – dobro je da je što manje Roma u zajednici. Jer generalna politika, ona koja ide iz vrha, nije se pobrinula ili nije na adekvatan način to sve skupa posložila”, govori SDP-ov načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek.

Oršoše čeka još jedan nemiran dan jer su seljani iz Hlebina najavili da će u petak prosvjedovati pred – njihovom kućom.