Predsjednik Milanović žestoko opleo po HDZ-u i Plenkoviću: Rade štetu, kreteniziraju državu…

Predsjednik Milanović žestoko opleo po HDZ-u i Plenkoviću: Rade štetu, kreteniziraju državu…

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj prisezi 39. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju i Požegi. Nakon toga dao je izjavu za medije.

Govoreći o izborima, kaže da se nada da će se držati toga da izbori budu svake četiri godine. O održavanju parlamentarnih i europarlamentarnih izbora na isti dan kaže: “Bože sačuvaj, nikako.”

“Nemam ja nikakve nesuvisle teze”, odgovorio je Plenkoviću. “Moje izjave mogu biti istinite ili ne, a ne nesuvisle.”

“U Hrvatskoj je već dulje vrijeme na djelu i u praksi projekt da se ljudima oduzme mozak i volja za razmišljanjem, zaključivanjem, slaganjem – to je Plenković”, dodao je Milanović.

“Ne može svaki puta, možda možeš u HDZ-u, tako otrasti, ali reći da ja radim štetu Hrvatskoj u slučaju navijača u Grčkoj, je teza o kojoj možemo raspravljati. Ali je netočna, čak i pokvarena, ali apsolutno netočna. Čime to radim štetu? Evo, HDZ i Plenković rade štetu, kreteniziraju državu, ubijaju ljudima smisao za humor… Je li to teza? Idemo vidjeti je li točna”, nastavio je Milanović.

“Aristotel ne bi bolje to zamislio. Grliću Radmanu mozak ne može biti konzistentan dvije sekunde. Da sam ja razljutio grčke suce… Ovo grčko je sjajno. Mada je vjerojatno neka razina suca mogla donijeti odluku da se ljudima da sitnih 18 mjeseci. Članica EU ima pritvor – to je ćuza. 18 mjeseci protiv običnih huligana? Što se u tih 18 mjeseci mora dogoditi, drugovi i drugarice? Vojni rok u SFRJ nije trajao 18 mjeseci”, istaknuo je predsjednik govoreći o situaciji u kojoj su se našli uhićeni hrvatski navijači u Grčkoj.

“‘Ajde probajte u Hrvatskoj donijeti takav zakon i opravdati borbom protiv huligana. To su barabe koje treba suzbiti. Prošetajte se Zagrebom, vidjet ćete milijardu grafita kojima se bezobrazno uništava tuđa imovina. Ide li se u pritvor za to?”, pita Milanović.

Dodaje da huligani najprije štete sami sebi. “Time se bavite. To je nasilje prema imovini, uništeta fasada i razbijen prozor.”

“Naša diplomacija  i vlada kinji i maltretira naše ljude, a ima ogromno srce za tuđe potrebe i zakone i mjere koje su anticivilzacijske, to je pravosudni gangsteraj, to je tema za razgovor. U EU-u se zabija nos u svačije dvorište. Idemo razgovarati o tome, 18 mjeseci pritvora. Prije početka procesa kojim se tek treba dokazati nečija krivnja 18 mjeseci držite ljude van slobode”, istaknuo je Milanović.

“Ministar je Plenkovićevo kučence”

Predsjednik se ponovno osvrnuo na ministra Grlića Radmana. “Zadatak Grlića Radmana je da bude Plekovićevo kučence .”

Osvrnuo se na jedan tekst u novinama koje nije htio imenovati. “Iskreno govoreći, čovjek nije bio osobno uključen, ali je zapovjednik vrlo osjetljive postrojbe i pokazao je nedoraslost. Pao je na inspekciji. Uhvaćeni su prstima do lakta u pekmezu. Dvije godine je bio fiktivni savjetnik. Nije rečeno da ga se nije moglo staviti u neko zapovjedno mjesto. Od svih mjesta na ovom svijetu, Banožić i HDZ su izabrali vojni inspektorat. Lisici daješ kokošinjac. Ne kažem da je ukrao, ali nije. Ali baš za to, dođavola, nije. Ne može biti ovo. I oni u tome ne vide problem. Ako šutim, ispast će da to odobravam, mada ne sudjelujem u postupku”, rekao je.

“Ti ljudi će sutra ići u neku inspekciju, ići će u vojarnu i radit će inspekciju nad zapovjednikom i njegovim ljudima. Tko dolazi? Pa oni koji su pali na inspekciji. Kako da to prešutim? Pitajte što im je bilo u glavi kad su se odlučili za takvo imenovanje? Zašto ga nisu predložili za neko načelničko mjesto?

Ne! Jednu od manje dostojnih osoba postaviš na to mjesto. Netko tko je pucao sve penale i sve ih promašio – staviš da puca penal na Svjetskom prvenstvu”, metaforično je kazao Milanović., piše N1