HDZ-ova načelnica sela koje tjera Rome: “Samo mi je ovo falilo”

HDZ-ova načelnica sela koje tjera Rome: “Samo mi je ovo falilo”

U HLEBINAMA, selu u Podravini, traje pobuna stanovnika koji žele istjerati romsku obitelj. Mještani snažnu podršku imaju u HDZ-ovoj načelnici Božici Trnski.

Ljudi su kuću platili 11 tisuća eura, uskoro je krenula pobuna mještana

Deveteročlana obitelj Orsoš našla je svoj novi dom u Hlebinama nakon što se iselila iz susjedne općine Novigrad Podravski. Ova romska obitelj kuću je platila 11 tisuća eura., piše index.hr

Ubrzo je krenula pobuna stanovnika Hlebina koji žele istjerati ovu obitelj. Lokalci kažu da su Orsoši problematični, donio je N1 u reportaži s lica mjesta. Zdravko Brljek, načelnik druge općine u kojoj je obitelj do sada živjela, kaže da su priče neutemeljene i da se radi o obitelji s kojom u Novigradu Podravskom nisu imali nikakvih problema.

“Zaprijetili su nam da su spremni otići do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale skupa s kućom. Moja je obitelj zbog toga bila jako ogorčena i uplašena”, kazao je Stjepan Oršoš.

“U prošlosti sam imao i krađe i tučnjave i svakakvih problema. Onda su neki Romi navodno njima to prenijeli da sam ja problematičan. A kao prvo, nas načelnica, ni mene ni moju obitelj, nije upoznala. Nije nas ni vidjela ni čula, već su počeli suditi, takve sramote i pisati o nama i po internetu i po novinama”, govori Ljiljan Oršoš.

Održan je i sastanak na kojem je dogovoreno da će mještani skupiti 11 tisuća eura, sve kako bi se ova obitelj isplatila i shodno tome ne bi doselila u Hlebine. S ovom idejom se obitelj Orsoš prvo složila, ali kasnije predomislila. Za danas su najavljeni mirni prosvjedi, prenijeli su brojni mediji.

Nazvali smo načelnicu Trnski: Samo mi je ovo falilo

U cijeloj priči najzanimljivija je uloga načelnice Trnski, koja je sudjelovala i na tom sastanku. Danas smo je nazvali.

“Na bolovanju sam, ne mogu razgovarati”, rekla je Trnski. “Nikakvih prosvjeda nema, razgovaramo, dogovaramo se. Cijelo vrijeme obitelj je u Hlebinama. Nemojte pisati neistine, molim vas, nemojte pisati neistine, gospodine. Od poplave sam ubijena, samo mi je ovo falilo”, kazala je Trnski.

Kad smo počeli govoriti o cijeloj situaciji koja je prethodila ovoj najavi mogućeg prosvjeda, odnosno njezinoj ulozi s pozicije politike u svemu tome, Trnski je odgovorila: “Sve sam rekla, hvala i doviđenja”, tako će načelnica.

Mislili smo je i pitati da objasni neke svoje prijašnje izjave, ali i da odgovori na pitanje bi li jednaka priča bila da se doseljava obitelj koja nije romska, koja je recimo hrvatska, a eventualno ima kriminalnu prošlost.

Trnski nedavno u intervjuu govorila da je pitanje hoće li Orsoši nekoga ozlijediti

Razgovorljivija je bila dok priča nije dobila razmjere afere. Pronašli smo tako izjave koje je dala za Glas Podravine 25. kolovoza. Kako stoji u tekstu, Trnski je u trenutku razgovora bila na putu prema policiji da prijavi nadolazeće mirne prosvjede, to su isti oni koje danas negira.

U istom tekstu piše kako će se “od danas pa nadalje, odnosno do trenutka iseljenja te obitelji mještani zajedno s načelnicom, ali i ostalim pripadnicima romske manjine okupljati ispred kuće načelnika Novigrada Podravskog Zdravka Brljeka, bivšeg vlasnika kuće u Hlebinama te ispred kuće predsjednika Horvata i zahtijevati da se, kako kažu, problematična obitelj iseli”.

“Želimo da se navedena romska obitelj odmah iseli iz kuće u Hlebinama”

“Naši mještani, posebice roditelji djece koji polaze naš vrtić, izvan sebe su od brige i straha. Svaki dan je lutrija poslati dijete u vrtić jer ne znaš što se sve može dogoditi. Hoće li oni napraviti neku scenu ili ne dao Bog nekoga ozlijediti?” zapitala se Trnski u ovom razgovoru.

“Molimo da im vlasnik kuće vrati novac za prodaju kuće i želimo da se navedena romska obitelj odmah iseli iz kuće u Hlebinama, vrati u Novigrad ili na neku drugu lokaciju gdje nikome neće raditi probleme”, poručila je ona.

Nije Trnski samo govorila o problemu, nego je i jasno djelovala kako bi spriječila da ova obitelj doseli u Hlebine, u kuću koju je legalno kupila. Organiziran je i sastanak načelnice s mještanima oko ove teme. Tada se smatralo kako se rješenje pronašlo.

Razradila je cijelu logistiku, pomogao joj predstavnik romske manjine

“Nakon žučne rasprave i mučnih tema, mještani su odlučili sakupiti novac i otkupiti kuću koja je prodana obitelji od koje nam se svima diže kosa na glavi jer svi jednako u promišljanju sigurnosti naše djece mislimo”, pojasnila je Trnski, prenosi ePodravina.

Razradila je ona i logistički plan.

“On (prodavatelj, op.a) je voljan sutra doći u općinu ako se dogovorimo oko novca i on bi, ako se može, poništio kupoprodajni ugovor u dogovoru s kupcima jer obje strane moraju biti suglasne. Ako ne, onda svi koji bi se “znovčali”, raspravljali bi s novim vlasnikom”, dodala je.

U cijeloj priči imala je podršku i Zokija Horvata, kojeg ePodravina navodi kao “predstavnika romske nacionalne manjine u Hlebinama”. Njegovo protivljenje dolasku Roma trebalo bi valjda dati legitimitet cijeloj stvari. Horvat ističe da je prvi iznio zabrinutost oko obitelji koja dolazi.

“Pozvao sam načelnicu i objasnio o kojoj se obitelji radi, da su problematični, da imaju problematičnu prošlost i probleme sa zakonom i pitao što napraviti da ne dođe do tog useljenja u selo jer znam koliko napora sam imao i muke bar do dođemo do ovog.

Da smanjimo problem i jaz između romske nacionalne manjine i većinskog stanovništva, da se socijaliziraju i adaptiraju u društvo, da budu uključeni u svakodnevni život kao i svi ostali. I onda dok sam čuo da dolazi ta problematična obitelj, znam da je tome kraj”, rekao je on između ostalog.

“Oni se nasnifaju osvježivačem zraka i onda krenu veliki okršaji”

Suludih izjava mnogih aktera uključenih u priču još se može itekako naći, ali za kraj odabrat ćemo još jednu izjavu načelnice koju je izrekla za Jutarnji list.

“Oni se nasnifaju osvježivačem zraka i onda krenu veliki okršaji, a nama je to do vrtića. Ja ne mogu dozvoliti da se oni počnu natjeravati s noževima ili sa sjekirama”, ozbiljno je kazala Trnski.

Za Jutarnji ona je izrazila i negodovanje što će priča izaći u medijima jer “se Oršoši taj dan sele, pa bi medijski napisi mogli to poremetiti”. Sve je to bilo dok se obitelj u međuvremenu nije predomislila.