Alergičari, oprez: Vrhunac je sezone cvatnje ambrozije

Alergičari, oprez: Vrhunac je sezone cvatnje ambrozije

Vrhunac je sezone cvatnje ambrozije – izuzetno rasprostranjenog korova koji alergičarima zadaje neugodne zdravstvene probleme. U Varaždinskoj županiji stvaraju najveći problem vlasnici neuređenih zemljišta.

Raste posvuda gdje ima dovoljno svjetla, može narasti i više od dva metra i čvrsto se ukorjenjuje. Ambrozija je u ovo doba godine velik problem. Proizvodi goleme količine peluda koji je zbog svog oblika veoma pokretan u prirodi. Zračne ga struje mogu odnijeti i više kilometara od matične biljke.

– Stoga je jako bitno poduzeti sve djelotvorne mjere kako bi se smanjila njezina brojnost, samim tim i količina peludi u zraku. Budući da može proizvesti čak i 8 milijuna peludnih zrnaca u 5 sati, savjetuje Kristina Knez sa Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

Zavod za javno zdravstvo već 20 godina svakodnevno prati i obrađuje podatke, daje savjete. No glavni su problem neodržavane parcele. Zakonom o komunalnom redu propisano je da vlasnici svoje površine moraju održavati.

– Također moraju redovito izvršavati košnju i uklanjati korov, a pod tim uklanjanjem korova se naravno smatra i uklanjanje ambrozije, objašnjava Domagoj Škorić, poljoprivredni redar u gradu Varaždinu.

Komunalni nadzori

Ipak, to ne rade svi. Komunalni redari izlaze nakon prijave građana.

– Provode se kontinuirani nadzori, izrečeno je ove godine oko 150 upozorenja i 20 novčanih kazni, kaže Škorić.

Koje iznose od 66 do 660 eura, ovisno o veličini površine. Zbog neodgovornih vlasnika alergičarima situacija svake godine izaziva iste probleme – kihanje, šmrcanje, otežano disanje. Simptomi se donekle mogu kontrolirati. 

– Svakako otuširati se nakon boravka u prirodi, oprati ruke, skinuti odjeću, redovito četkati i prati svoje kućne ljubimce. Kad su visoke koncentracije u zraku sušiti odjeću u zatvorenom, preporuča Knez.

Uz to, naravno, potrebno je redovito uzimati terapiju za alergiju i pratiti podatke.

– To objavljujemo na našoj službenoj web stranici na kojoj je također moguće preuzeti aplikaciju koja je ujedno prognoza na svoje uređaje i tako pratiti koncentraciju peludi, upućuje Knez.

Vrhunac koncentracije peluda bit će idućih dana, a smirivanje se očekuje za otprilike 2 tjedna., piše HRT