Inflacija u Hrvatskoj opet divlja, građani ogorčeni: “Cijene skaču do neba”, “Gledam i svaki put je nešto gore”

Inflacija u Hrvatskoj opet divlja, građani ogorčeni: “Cijene skaču do neba”, “Gledam i svaki put je nešto gore”

Inflacija u Hrvatskoj opet divlja. Nakon osam uzastopnih mjeseci usporavanja tempo poskupljenja u kolovozu opet je porastao. Cijene su u Hrvatskoj prošlog mjeseca bile 7,8 posto više nego u kolovozu 2022.

Mala utjeha za građane može biti tek podatak da su poskupljenja robe i usluga nastavila usporavati. Hrana je bila skuplja 10,1 posto, neprehrambeni proizvodi 7,4 posto, a usluge 7,8 posto.

Ipak, to su nadoknadile cijene energije koje su na godišnjoj razini skočile 4, 3 posto. Ukupno, Hrvatska je po poskupljenjima druga najgora u Europi, a iz Vlade najavljuju nove mjere protiv onih koji su neopravdanim dizanjem cijena generirali inflaciju.

Špica turističke sezone donijela je novu špicu inflacije. Već u srpnju inflacija u je Hrvatskoj bila druga najviša u eurozoni. A onda je dodatno porasla. Građani time nisu iznenađeni.

Cijene skaču gore visoko, do neba”, rekao je Bogdan Brseč. “Gledam i svaki put je nešto gore, gore, gore”, dodala je Neda Brseč.

Iznenađeni su i u Hrvatskoj narodnoj banci. Oni su prognozirali postupno slabljenje inflacije, u kolovozu je taj trend prekinut., donosi dnevnik.hr