Velika šteta u šumama zbog nevremena, najgore u Slavoniji

Velika šteta u šumama zbog nevremena, najgore u Slavoniji

Točan iznos štete u šumama koju je prouzročilo razarajuće nevrijeme u srpnju gotovo je nemoguće utvrditi. Najgore je u Slavoniji, u starim šumama hrasta i bukve gdje je prema procjenama stradalo i do tri milijuna kubnih metara drvne mase. Kako se sada čini, šume će se oporavljati godinama, a planovi gospodarenja moraju u izvanrednu reviziju. 

Šokantne prizore zatekli smo na 800 metara nadmorske visine, iznad Cernika, u šumi bukve koja je donedavno plijenila ljepotom.

– Ovo je bukva 4 do 5 kubika, znači to je više od 25 metara visine. Šteta je velika, gospodarska i financijska, ali i ekološka jer ćemo dugo morati sanirati cijela ova područja, za HRT-ov Regionalni dnevnik rekao je Hrvoje Žakić, voditelj UŠP-a Nova Gradiška. 

– Ta šteta nastala od olujnog nevremena zaista je nevjerojatna. Stabla koja su zdrava izvalila su se ili polomila jedna preko drugih i prizori su nevjerojatni, objasnio je Željko Bogunović, upravitelj Šumarije Okučani. 

Pred šumarima je golem posao. Svako oštećeno stablo mora se evidentirati.

– Golema je površina, više od 40 tisuća hektara, i prema prvim procjenama, možemo reći da je to više od 305, 310 tisuća kubika kad govorimo o drvnoj masi, kazao je Žakić. 

Velika šteta 

Financijska će se šteta mjeriti u milijunima eura. 

– Najvredniji dio iz tehničkog dijela tu gubimo, a težak fizički rad zbog sanacije jako je skup i zahtjevan, istaknuo je Žakić. 

– Prezahtjevno, prerizično, ali i to se mora raditi. Dosta je teško, ali ipak radimo, odrađujemo, objasnio je Jozo Zec iz Šumarije Stara Gradiška. 

– Moraju paziti jer su stabla vrlo napeta da se ne bi nešto dogodilo, da ne bi bilo ozljeda i odmah iza njih idu traktori i ekipe koji tu robu iznose van i koja se otprema daljnjim kupcima, rekao je Bogunović. 

Godišnji će se planovi revidirati i prilagoditi stanju na terenu. Narušen je i ekosustav.

– Ova šuma nije bila predviđena za sječu, ona je upravo u naponu snage. I za biljni i životinjski svijet ovo je udar, rekao je Žakić. 

– Istina je i da smo duboko zagrebli po prirodi i da ona na neki način vraća, rekao je Davorin Pećnjak, upravitelj Šumarije Nova Gradiška. 

A dobro je poznato da šuma može bez ljudi, ali ne i ljudi bez šume!, piše HRT