I danas pljuskovi i grmljavina, za Riječku regiju upaljen meteoalarm

I danas pljuskovi i grmljavina, za Riječku regiju upaljen meteoalarm

Nakon što je protekle dane obilježio još jedan ovoljetni toplinski val, stigla je najavljena promjena vremena. Nagli pad temperature, jaka kiša i vjetar najprije su pogodili zapadnu obalu Istre, a pogoršanje vremena do večeri se proširilo na cijeli Jadran i unutrašnjost zemlje. Kod Rovinja se pojavila velika pijavica, a na području Umaga i Poreča vatrogasci su imali 40-ak intervencija. Temperatura zraka ponegdje se u vrlo kratkom vremenu snizila i za desetak stupnjeva., piše HRT

U Orahovici vjetar odnio krov s kuće

Na istoku Hrvatske snažan je vjetar u Orahovici srušio nekoliko stabala i odnio krov s kuće.

Gradonačelnik Saša Ristar rekao je kako je nastala materijalna šteta na jednoj obiteljskoj kući gdje je vjetar jedan dio krova skinuo, prebacio ga na krov susjedne kuće i nakon toga u dvorište zgrade.

– Isto tako, nastala je materijalna šteta u našim parkovima gdje je vjetar srušio četiri stabla. Moram reći da smo još jučer zajedno sa vatrogascima i svim službama izašli na teren kako bi se sanirala ova šteta koja je nastala, rekao je, te dodao da su sve službe od ranog jutra na terenu kako bi se sanirale potencijalne štete.

Nove muke za stanare zgrade u Slavonskom Brodu

Obilna kiša koja je noćas padala u Slavonskom Brodu zadala je nove muke stanarima zgrade u Kumičićevoj ulici, koji su u srpanjskoj oluji ostali bez krova. Voda se slijevala niz zidove, kažu, i tekla hodnicima. Sanacija krovišta počela je i potrajat će nekoliko tjedana. No stanari strahuju od novih oborina.

– Slijeva se po zidu, gledam zid mokar. Izađem u hodnik hodnik pliva. Ja sam jutros u pola četiri ustala i skupljala vodu. Više ne znam kome da se obratim, da li gradu, ovoj državi… kome, pita se Katica Butumović, Slavonski Brod.

– Situacija je jako loša. Čim kiša padne sedam stanova pliva. Konstrukcija je u izradi i vjerujem da će se već sutra konstrukcija dizati gore, dodala je Katica Ćorić, predstavnica stanara.

Dijelovi zemlje i danas pod meteoalarmom

Za Riječku regiju na snazi je narančasto upozorenje što znači opasno vrijeme. Za ostatak zemlje izdano je žuto upozorenje – potencijalno opasno vrijeme. Jedino je Osječka regija u zelenome.

HRT-ova novinarka Ivana Perić javila se iz Rijeke. Rekla je kako je trenutna temperatura 22 Celzijeva stupnja. 

– Polako se podiglo jugo, sve jače i jače puše, a pomalo nosi i kišu. Tijekom jutra kiša je prešla preko otoka Cresa i Lošinja, a sada polako stiže i prema gradu Rijeci, rekla je. 

Do četvrtka će biti pljuskova i grmljavine, ponegdje vrlo vjerojatno i tuče, olujnog nevremena, na Jadranu i juga i pijavica, a u nastavku tjedna stabilnije i sunčanije. U utorak posvuda svježije. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 23 do 28 stupnja, u gorju malo niža.