Roditelji predali ustavnu tužbu protiv cjelodnevne nastave. Što će se dogoditi u ponedjeljak?

Roditelji predali ustavnu tužbu protiv cjelodnevne nastave. Što će se dogoditi u ponedjeljak?

Govori da je u OŠ Novi Marof 60 posto svih učenika potpisalo peticiju, online i više. Što se tiče razloga zašto idu na ustavnu tužbu govori da roditelji imaju svoje razloge zašto se ne slažu s cjelodnevnom nastavom, ali sukus je da misle da im se krše prava. Nešto detaljnije, protive se i jer misle da je u ovim školama taj program neprovediv

Ustavnom sudu podnesena je ustavna tužba Građanske inicijative roditelja OŠ Novi Marof i Građanske inicijative roditelja OŠ Draganići radi cjelodnevne nastave. Traže da se ukine odluka kojom su te dvije škole primljene u eksperimentalni program., doznaje danas.hr

Kažu da je istom došlo do povrede ustavnih i zakonskih prava roditelja osnovnoškolske djece od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske te ne postupanja institucija nadležnih za zaštitu istih prava, budući da se radi o javnom interesu.

Medijima se obratio Luka Mlinarić iz Odvjetničkog ureda Novosel.

Kaže da su Vijeća roditelja u školama glasali protiv sudjelovanja u eksperimentalnom programu niti su dali odobrenje da djeca sudjeluju. Štoviše, potpisali su i peticiju protiv iste.

Pomoć su potražili i od ministra, ali isti nije do sada reagirao. “Upravo to ne postupanje ministarstva i ogluha, ignoriranje velikog broja roditelja i njihove djece je razlog zašto su tim roditeljima povrijeđene ustavna i zakonska prava i zašto se uložili tužbu Ustavnom sudu protiv ne postupanja ministarstva”, govori pa dodaje kako očito politika igra ulogu.

Međutim, kaže, roditelji misle da upravni sud neće do idućeg tjedna, kada počinje nastava, donijeti odluku te su se obratili Ustavnom sudu.

Očekuju da će isti u radu institucija utvrditi da su im prekršena prava, a ako sud odluči drugačije, govori Mlinarić, bit će to alarm svim roditeljima u RH da je sloboda na odgoj i obrazovanje djece prazno slovo na papiru.

Govori da je u OŠ Novi Marof 60 posto svih učenika potpisalo peticiju, online i više. Što se tiče razloga zašto idu na ustavnu tužbu govori da roditelji imaju svoje razloge zašto se ne slažu s cjelodnevnom nastavom, ali sukus je da misle da im se krše prava. Nešto detaljnije, protive se i jer misle da je u ovim školama taj program neprovediv.

Što se tiče ponedjeljka i početka nastave, navodi kako su od sudova tražili da se donese privremena mjera obustave programa dok ne odluči o ustanoj tužbi. Ako se to ne dogodi, kaže, riječ je o velikom broju roditelja čiji se glas mora čuti, sa spremni su na sve – prosvjed, građanski neposluh, jer kada institucije ne rade za dobro građana, onda oni imaju pravo na neposluh.

Naveo je i da nema ideoloških razloga zašto roditeljima program smeta, ali kaže da ih smeta zaobilaženje prilikom donošenja odluke.