Večeras velika promjena vremena, za sutra upaljen Meteoalarm zbog nevremena

Večeras velika promjena vremena, za sutra upaljen Meteoalarm zbog nevremena

JUČER je bio vrhunac toplinskog vala, gotovo za cijelu Hrvatsku bilo je na snazi crveno upozorenje Meteoalarma. I danas će biti vruće, no ne kao jučer. Na snazi je za danas narančasto upozorenje, a već večeras stiže promjena vremena koja će sutra zahvatiti cijelu zemlju zbog čega je objavljeno narančasto upozorenje Meteoalarma za sutra za veći dio Hrvatske.

Danas vruće

Pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće očekuje se danas u cijeloj zemlji. Uglavnom navečer te osobito u noći na ponedjeljak na sjevernom su Jadranu mogući pljuskovi i grmljavina, a mogu biti i izraženiji.

Vjetar slab i umjeren jugozapadni, na Jadranu slabo i umjereno, navečer mjestimice i jako jugo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 32 i 37 °C.

Detaljna prognoza

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano i vrlo vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 35 do 37 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano i vrlo vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 34 do 36 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 31 do 33 °C.

Istra

Prijepodne pretežno vedro, potom pretežno ili djelomično sunčano uz umjerenu visoku naoblaku. Slabo do umjereno jugo, prema kraju dana i u noći u jačanju na umjereno i pojačano. More će biti malo do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između 21 i 26, u unutrašnjosti Istre između 17 i 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 31 i 36 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano i vruće. Krajem dana i u noći na ponedjeljak mogući su pljuskovi i grmljavina, a mogu biti i izraženiji. Puhat će slabo i umjereno jugo, krajem dan će jačati. Najviša dnevna temperatura zraka od 33 do 36 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano i vruće te vrlo vruće. Puhat će slabo i umjereno jugo, krajem dana će jačati. Najviša dnevna temperatura zraka od 32 do 38 °C.

Sutra kiša i blagi pad temperature, moguća jača grmljavinska nevremena

Jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom zahvatit će već u noći i ujutro sjeverni Jadran, potom će se širiti prema jugu te na zapadne kopnene predjele, a najkasnije, tek sutra navečer, doći će do Slavonije.

Pritom je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme, izglednije duž obale.

Vjetar umjeren jugozapadni, potom sjeveroistočni, na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 23 do 27.

Najviša dnevna većinom od 27 do 32, u Slavoniji i unutrašnjosti Dalmacije do 36 °C.

U Zagrebu se popodne očekuje nevrijeme

U Zagrebu se sutra od sredine dana očekuje jače naoblačenje, potom kiša i grmljavinski pljuskovi koji mogu biti i izraženiji.

Od utorka novi pad temperature

U utorak promjenljivo uz kišu i pljuskove te još malo svježije. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i južni, na Jadranu umjereno, u ponedjeljak i jako jugo i jugozapadnjak. Na istoku i jugu još i u ponedjeljak vruće i vrlo vruće, zatim osvježenje i posvuda prestanak toplinskog vala. U utorak se diljem zemlje očekuju maksimalne temperature od 25 stupnjeva, a u srijedu na kopnu još koji stupanj hladnije. Noći će na kopnu biti čak i ispod 15 stupnjeva, a krajem tjedna moguće je i ispod 12 stupnjeva uz dnevne maksimalne temperature na kopnu između 20 i 25 stupnjeva.