Uznemirujuće snimke: Radnik resorta obračunao se s Legazom. Napad osudio gradonačelnik Franković…

Uznemirujuće snimke: Radnik resorta obračunao se s Legazom. Napad osudio gradonačelnik Franković…

Dubrovčanin Igor Legaz u srijedu je uz pomoć sugrađana prepilio ogradu i srušio zid u blizini vile Elite u Lapadu kako bi svima omogućio prilaz plaži. Spor traje punih 15 godina. Zid i ograda bili su na pomorskom dobru pa u Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj tvrde da nema kaznenog djela. I danas se za vrijeme snimanja priloga dogodio incident., piše HRT

Ograda je pala, a zatim i zid. Trebalo je pet sati truda da se sruši, intervenirala je i policija. Priveden je radnik resorta koji je pružio otpor akciji. 

– Događaj na vili Eliti je poraz države i svih njezinih institucija. Činjenica je da je frustracija uzurpacijom pomorskog dobra diljem obale ovdje doživjela kulminaciju i da su građani uzeli stvar u svoje ruke, rekao je Marko Giljača, županijski vijećnik Srđ je Grad/Možemo.

– Mi ništa ne radimo nego obnavljamo stari put. Kad kažem mi, mislim na udrugu Divlja liga vaterpolo, koja ima djelatnost uređivanje i održavanje pristupnih puteva do mora. Mi upravo to i radimo, poručuje Legaz, predsjednik spomenute udruge.

Do plaže inače postoje dva prilaza, no zid na pomorskom dobru gdje je nekad bio glavni put do plaže zasmetao je Legazu. 

– S obzirom da su ovo vrlo važne gradske skale, mi inzistiramo da grad Dubrovnik napravi tu skale jer za taj dio treba troškova koje mi nemamo, kaže Legaz.

U resortu najavljuju da će poduzeti pravne korake.

– Možemo reći da zid ima pripadajuću dozvolu sve u skladu sa zakonom Republike Hrvatske i taj zid je funkcionalan. Desetljećima postoji, dio je funkcionalne cjeline vile, isto tako ima svoju svrhu, dakle, tamo vam je provalija. I ono što je jako bitno za pitanje pomorskog dobra – oduvijek su za građane postojala te i danas postoje jedina dva sigurna puta do plaže, kaže Petar Krvarić, direktor marketinga u poduzeću Royal Hotels & Resort.

Za vrijeme snimanja opet je došlo do obračuna radnika resorta s Legazom. Ovaj put policija nije intervenirala niti je imala komentara na incident. Prema svemu sudeći, novi Zakon o pomorskom dobru još se ne primjenjuje. Grad najavljuje da će u listopadu zaposliti redare za pomorsko dobro. 

Napad na Legaza osudio i gradonačelnik Frankovć.

– Apsolutno osuđujem napad na gospara Legaza koji je prilikom davanja izjava na pomorskom dobru napadnut od strane djelatnika tvrtke Royal Resort. Bahatost, arogancija, nebriga za javno dobro nešto je što pod zajednički nazivnik možemo staviti za sve uzurpatore pomorskog dobra. Tek će se u nadolazećim mjesecima otkriti koliko je takvih. Naime, u trenutku kada Gradu Dubrovniku budu u potpunosti dodjeljene ovlasti za kontrolu i nadzor pomorskog dobra krenut ćemo u borbu s uzurpatorima javnog pomorskog dobra. Zid pored Ville Elite je samo jedan od primjera, ništa drugačiji nije bio primjer uzurpacije pomorskog dobra na Lapadskoj obali. Počeli smo svakodnevno zaprimati prijave od strane naših sugrađana o tome gdje se i kako uzurpira pomorsko dobro stoga smo se odlučili otvoriti posebnu email adresu prijaviuzurpaciju@dubrovnik.hr kako bi naši sugrađani mogli prijaviti sve zloupotrebe na pomorskom dobru, ali i na javnom dobru u gradu Dubrovniku., napisao je Franković na facebooku