Stručnjak za sve i svašta Ivan Pernar ovaj puta dijeli savjete kako izbjeći porez….

Stručnjak za sve i svašta Ivan Pernar ovaj puta dijeli savjete kako izbjeći porez….

Nakon najave gradonačelnika Zagreba Tomaševića da će Grad Zagreb povećati za pet puta porez na turistički najam stanova po Zagrebu na 199,00 eura na u javnosti se povela široka rasprava.

Kao jedan od iznamljivača nekoliko apartmana javio se i Ivan Pernar savjetujući vlasnike kako izbjeći porez.

-Evo savjet svima koji se bave dnevnim najmom kako izbjeći plaćanje poreza ukoliko država krene u obračun s malim iznajmljivačima.

Pođimo od pretpostavke da imate 3 apartmana koji vam donose svaki po 1300 eura mjesečno netto (46.800 eura godišnje), nakon što se odbiju svi troškovi vezani uz njega.

Osnujete firmu, jdoo za 10 kuna, potom sve rashode koje imate vezane uz apartmane više ne plaćate iz svog džepa nego od firme. To su porezno priznati rashodi, dobijete POVRAT PDV-a na svaki od njih!

Dakle u startu imate popust od 25% kojeg oni koji nemaju firme nikad neće imati.

I sada, šećer na kraju, ovu dobit koju bi ostvarili poslovanjem, ovih 1300 eura neto po apartmanu isplatite sebi na način da kao fizička osoba sklopite ugovor sa svojom firmom i date u najam sami sebi (svoj apartman svojoj firmi za 1300 eura mjesečno).

Platit ćete porez od 10%, to je 130 eura mjesečno i to samo na taj “višak novca”.

Ako amortizirate (npr. kupujete auto na firmu) ili reinvestirate višak novca, kupite još jedan apartman, sve vam se to računa u rashod, pa shodno tome je možda bolje smanjit cijenu najma na 600 eura 😅 mjesečno. Tako ćete platit 60 eura mjesečno poreza po apartmanu, a dobit ćete povrat PDV-a na sve moguće rashode.

Dobit firma dakako nema 😁

Evo za ovu uslugu poreznog savjetovanja netko bi vam na platio masne pare, ja vam ju dajem besplatno., napisao je Pernar