Tomaševićev porezni udar na iznajmljivače : “Želimo da stanovi idu u dugi najam”

Tomaševićev porezni udar na iznajmljivače : “Želimo da stanovi idu u dugi najam”

ZAGREB je naš, politička platforma iz koje dolazi gradonačelnik Tomislav Tomašević, objavio je da je odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu u javnom savjetovanju.

Zagreb želi taj paušalni porez podignuti na maksimalnih 200 eura po krevetu (sad je 40 eura) godišnje. Cilj im je, kako sami kažu, natjerati iznajmljivače da stanove daju u dugoročni najam.

“U javnom savjetovanju je odluka o visini paušalnog poreza za djelatnosti iznajmljivanja i smještaja u turizmu kojom predlažemo da se paušalni porez poveća na maksimalnih 200 eura godišnje po krevetu”, piše Zagreb je naš.

“Trenutni iznos poreza za dnevni najam iznosi 40 eura po krevetu, dok porez na dugoročni najam iznosi oko 10 posto najamnine. Za dugoročni najam stana po cijeni od 400 eura najmodavac će platiti pet puta više poreza nego za dnevni najam stana s dva ležaja”, dodaju.

“Grad Zagreb ovom odlukom želi potaknuti vraćanje stanova u sustav dugoročnog najma čime se ostvaruje preduvjet da stanovanje građanima postane priuštivije”, priznaju., prenosi index