Tomašević: Prije se kosilo jednom mjesečno, a sad zbog tropske klime svaka dva tjedna

Tomašević: Prije se kosilo jednom mjesečno, a sad zbog tropske klime svaka dva tjedna

ZAGREBAČKI gradonačelnik je u Dnevniku HTV-a komentirao prigovore građana zbog nepokošene trave. Ponovio je kako prošla dva ljeta nije bilo problema s košnjom. “Dogodila se najveća oluja u povijesti Zagreba. Mi smo imali 4 tisuće stabala izvaljenih iz korijena, imali smo 10 tisuća oštećenih stabala s odlomljenim granama koje su pale na zelene površine”, kazao je.

Istaknuo je kako su sve prometnice stavljene u funkciju u roku od 24 sata, ali i da je odmah tada upozorio da će nakon oluje za raščišćavanje grada trebati 6 mjeseci. “Rekao sam kako će biti angažirana privatna poduzeća koja će pomoći Zrinjevcu u raščišćavanju i sve će biti raščišćeno tijekom rujna”, prisjetio se. 

“Treba se priviknuti na novo normalno”

Naveo je kako će se privatnicima za raščišćavanje platiti oko milijun eura. “Radnici Zrinjevca su radili 6 dana u tjednu na temperaturama od 40 stupnjeva da bi raščišćavali grad”, naglasio je. Tvrdi kako je dosad jednom mjesečno bio ciklus košnje trave, ali da je sada zbog tropske klime potrebno kositi svaka dva tjedna. 

“Osnovni je problem u nedostatku radnika za ovakve izvanredne situacije. Želim da je Zagreb spreman i za to i sada zapošljavamo dodatnih 100 radnika”, najavio je. Rekao je da Grad upravlja s otprilike polovinom zelenih površina u Zagrebu, dok je druga polovica ili u privatnom vlasništvu ili u vlasništvu države.

Zaključio je kako se na “novo normalno” vrijeme treba priviknuti i grad ide s još većim brojem zapošljavanja vatrogasaca, kupnjom novih vozila, ide se s pojačavanjem mostova, ali i s novim mostom preko kanala Sava-Odra. Nada se kako će dio projekata osigurati iz europskih fondova, dok će se ostatak financirati direktno iz proračuna.