Malić: Dužnost države je pomoći navijačima da se brane dok ne dokažu nevinost

Malić: Dužnost države je pomoći navijačima da se brane dok ne dokažu nevinost

Navijački neredi u Ateni koji su tragično završili ubojstvom 29-godišnjeg grčkog navijača već danima zaokupljaju pozornost javnosti. U cijeli slučaj aktivno se uključila i visoka politika, a za HRT komentirao ga je i Goran Malić, novinar.

Gordan Malić, novinar, za HRT komentirao je odlazak hrvatskog izaslanstva i premijera Andreja Plenkovića u Atenu gdje su neizbježna tema bili i uhićeni navijači.

– Mislim da je dobra stvar da se hrvatska diplomacija i visoki predstavnici hrvatske diplomacije direktno uključe u slučaj u kojemu je oko sto hrvatskih državljana u inozemnom zatvoru. To je slučaj koji je započeo kao ubojstvo sa sumnjom da su navijači sudjelovali u zločinačkom udruženju koje je dovelo do ubojstva navijača, rekao je Malić.

– To je ozbiljna stvar i svaka država bi se tome posvetila na razne načine, sigurnosne, obavještajne, diplomatske, medijske, dodao je.

Dužnost države

Malić je objasnio da je dobro kad Vlada postupa prema zakonu i Ustavu jer se radi o hrvatskim državljanima.

– Bez obzira koje boje ideološke oni bili, jesu li nevini ili krivi pred lokalnim zakonom ili inozemnim zakonima dužnost države je da im pomogne da se brane dok ne dokažu nevinost, rekao je.

Postupanje grčke policije

Novinar je komentirao i postupanje grčke policije za vrijeme istrage i kazao da je očito kako je došlo do policijskih propusta.

– Nekoliko lokalnih policijskih dužnosnika smijenjeno je u Grčkoj, oni su već sami priznali pogrešku, ali ja mislim da je riječ o cijelom nizu pogrešaka. Oni loše stoje unutar UEFA-e upravo zbog navijačkog nasilja, objasnio je.

Pristup Zorana Milanovića

Malić se osvrnuo na osuđivanje navijačkog nasilja i rekao da predsjednik Milanović nije ni osudio nasilje, piše vijesti.hrt.hr.

– Kako bi ga osudio kada ga on potiče, sam njegov nastup je uvijek huliganski, dodao je.

Istaknuo je da takav nastup predsjednika RH nije izravno naštetio uhićenim navijačima, ali da predsjednik radi štetu na “domaćem terenu”.