Dan vukovarskih branitelja

Dan vukovarskih branitelja

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara obilježen je Dan vukovarskih branitelja. Na današnji dan 1991. dogodio se prvi opći napada JNA na Vukovar s kopna, vode i zraka. A vukovarski branitelj Luka Andrijanić srušio je prva dva zrakoplova JNA.

Kraj kolovoza ratne 91. hrvatski branitelj Dragutin Guzovski pamtit će, kaže, dok je živ. Vukovar je napadnut sa svih strana – iz zraka, sa zemlje i s Dunava.

– Tukli su Vukovar iz svih mogućih oružja, tisuće i tisuće granata i onih koji su međunarodnim konvencijama bile zabranjene i napal granatama, govori Dragutin Guzovski, predsjednik HDLSKL Vukovarsko-srijemske županije.

24. kolovoza bit će upamćen kao dan kada je počela otvorena agresija JNA na Vukovar. 

– Tada su se otvoreno stavili na stranu srpske snage i naoružavali su srpske civile i počeo je otvoreni sukob JNA s legitimnim hrvatskim vlastima. Sjeća se Josip Crnjac, predsjednik Udruge Vukovarskih branitelja iz Domovinskog rata.

Spremni dati život za slobodu, hrvatski branitelji borili su se za svaku ulicu i kuću.

– Tog dana je počela 86-dnevna opsada Grada Vukovara mi smo se hrabro branili i borili dok smo imali streljiva dok smo imali ljudstva, govori Zdravko Komšić, predsjednik HDLSKL-a.

Prvi veliki pokušaj srpske vojske da zauzme Vukovar – nije uspio. 

– Tada je Luka Andrijanić branitelj Vukovara srušio dva aviona kod Đergaja, sjeća se Komšić. 

No u mjesecima koji su slijedili Vukovar je razoren, tisuće su ljudi ubijene. Njima u spomen na vukovarskom Memorijalnom groblju – vijenci i svijeće.

– Sve nas manje ima, mi smo generacija koja je najviše izgubila. Ovakvi dani nam služe da se malo podsjetimo, govori Ante Ljubić, predsjednik Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata.

– Želim izraziti svima koji su i tih dana, ali i danas, ostali ovdje da promiču vrijednosti Domovinskog rata, naglasio je Nikola Mažar, izaslanik predsjednika Sabora.

Jer zahvaljujući upravo njima, hrabrim hrvatskim braniteljima, tragedija Vukovara izrasla je u pobjedu. , javlja HRT