Hoće li Boysi u Grčkoj moći platiti jamčevinu? Šef SOA-e: To pitanje je otvoreno

Hoće li Boysi u Grčkoj moći platiti jamčevinu? Šef SOA-e: To pitanje je otvoreno

RAVNATELJ SOA-e Daniel Markić je za Dnevnik Nove TV govorio o porukama i potezima državnog vrha u slučaju nereda u Ateni, istrazi te mogućoj jamčevini za pritvorene Bad Blue Boyse u grčkim zatvorima.

“Istraga ide dalje i ne bih otkrio nikakav operativan podatak, to sve traje, nastojimo riješiti tu jako lošu situaciju. Možda u RH nismo ni svjesni koje je mjere Grčka poduzela u zadnjih 20 godina u borbi protiv huligana, dosta je grčkih huligana osuđeno.

Neki su osuđeni na doživotnu robiju, neki i na više od 20 godina. Sama činjenica da su se tamo išli tući ne ide nikome u prilog”, rekao je šef tajne službe za Dnevnik Nove TV.

Misli da je odluka ministara da posjete Boyse u zatvoru bila razumljiva

Upitan je li se u Grčkoj govorilo o tome da bi Boysi mogli platiti jamčevinu i izaći, Markić odgovara da su sva pitanja otvorena. “Ne znam može li doći do toga, ali o svemu se priča”, rekao je.

Odgovarajući na pitanje jesu li ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar pravosuđa Ivan Malenica trebali ići u grčke zatvore posjetiti pritvorene Bad Blue Boyse, šef SOA-e kaže da se u tu odluku ne bi miješao, ali da ju smatra razumljivom.

Upitan vidi li on u pomoći hrvatske vlade politički pritisak ili u izjavama predsjednika Zorana Milanovića štetu kako to vide Grci, Markić odgovara: 

“Meni je cilj da se to nekako riješi. Ne dolazi u obzir da komentiram izjave predsjednika. Razumijem što želi reći, kao što sam prije puta u Grčku obavijestio njega – informirao sam ga i o rezultatima tog puta, dalje nemam što komentirati.

Na problematici BBB-ovaca koji su bili u Grčkoj, a sada su u bijegu – rade hrvatske institucije, a postoji i okvirna ideja kako te grupe izgledaju. Iako relativno male u RH, mogu relativno brzo organizirati bilo koju vrstu nasilja. I to želimo izbjeći. Hrvatska radi na tome na koji će način reći dosta nasilju”.

O padu aviona u Rusiji: Putin je to morao znati

Markić je upitan o padu aviona u Rusiji u kojem je navodno poginuo šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin. Šef SOA-e je komentirao da teško da ruski predsjednik Vladimir Putin nije bio upoznat s tim.  

“Oni to znaju raditi i ne boje se koristiti takve metode. Ima jedna knjiga u Rusiji koja kaže ‘ništa nije istina, sve je moguće’. To je dobar opis same Rusije, to je bilo za očekivati i ako je to tako, onda je poslana i poruka. Znači nije umro mirno u snu od nepoznatog uzroka – to je baš jasna poruka”, komentirao je Markić za Dnevnik Nove TV.

Šef tajne službe vjeruje da novonastala situacija neće puno promijeniti tijek rata u Ukrajini. Upitan je li Prigožinova smrt režirana, Markić odgovara: “Ako nije, onda je ta slučajnost stvarno fascinantna”.