Dvojac iz Srbije u RH uhićen zbog zločina iz mržnje: Mještaninu vikali “ustašo”

Dvojac iz Srbije u RH uhićen zbog zločina iz mržnje: Mještaninu vikali “ustašo”

Napali su ga i fizički nakon što ih je upozorio da ne uriniraju po muralu Hajduka u mjestu Gruda. Sada, odlukom suda, ne smiju napuštati Hrvatsku do kraja postupka u kojem im prijete kazne do tri godine zatvora.

Dvojica državljana Srbije uhićena su nedaleko Dubrovnika nakon što su urinirali po muralu Hajduka u mjestu Gruda. Mještanin koji živi u blizini upozorio ih je da to ne rade, zbog čega su ga oni pretukli. Prijavljeni su zbog zločina iz mržnje.

N1 doznaje da je riječ o 33-godišnjaku i 32-godišnjaku iz Srbije koji su bili na proputovanju kroz Hrvatsku.

Uvrede na nacionalnoj osnovi
Kada su se zaustavili u Grudi, nisu otišli na toalet, već su nuždu obavili po hajdukovom muralu. Primijetio ih je 47-godišnjak koji živi u blizini murala te ih upozorio na neprimjereno ponašanje. No, umjesto da mirno odu, dvojica državljana Srbije okomila su se na mještanina.

Počeli su ga vrijeđati na nacionalnoj osnovi, vikati mu “Ustašo!” i prijetiti mu da će ga ubiti. Na kraju su ga i bacili na tlo. Obojica su ubrzo privedena te prijavljena zbog prijetnji i nasilničkog ponašanja počinjenih iz mržnje.

Moraju ostati u Hrvatskoj
Tužiteljstvo je od suda zatražilo da im u nastavku procesa odredi istražni zatvor budući da postoji opasnost da pobjegnu iz Hrvatske i ne budu više dostupni hrvatskom sudstvu. Ocijenjeno je i da bi mogli ponoviti kaznena djela s obzirom na iskazanu mržnju prema Hrvatima.

No, sud je zaključio kako ih ne treba zadržati u istražnom zatvoru, već su dobili zabranu napuštanja teritorija Republike Hrvatske, a ne smiju se ni približavati mještaninu Grude kojeg su napali. Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na tu odluku suda, piše N1.