VIDEO/FOTO Ovo su rabljeni tramvaji koji iz Njemačke stižu na zagrebačke ulice

VIDEO/FOTO Ovo su rabljeni tramvaji koji iz Njemačke stižu na zagrebačke ulice

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je na konferenciji za medije u utorak kupnju rabljenih tramvaja, a kako javlja portal Railway gazette riječ je o modelima GT6M njemačkog proizvađača ADtranza.

Kako piše Railway gazette, ZET je kupio 11 rabljenih tramvaja GT6M od Augsburga za ukupno 2,1 milijun eura.

“Raspisali smo natječaj za kupovinu rabljenih tramvaja. Nedavno smo potpisali ugovor o kupnji 20 novih tramvaja, no na njih se mora čekati, za proizvodnju treba 2 godine. Mi sad sad trebamo tramvaje i odlučili se za natječaj za rabljene tramvaje. Spremamo i natječaj za kupovinu još dvadeset novih tramvaja”, rekao je Tomašević u utorak.

“Njemački grad Augsburg dao nam je ponudu, tramvaji su pogodni tračnicama, kupit ćemo ih 11 i koštat će 2,7 milijuna eura. Stari su 15-20 godina, što je manje od prosječne starosti sadašnjih tramvaja u Zagrebu, a koja je 27 godina. Jedan novi tramvaj košta 2 milijuna, ovih 11 kupujemo za otprilike iznos jednog novog”, dodao je.

Gradski prijevoznik Stadtwerke Augsburg  dostavio je jedinu ponudu na natječaj za rabljene tramvaje koji je ZET raspisao 23. lipnja, a Zagreb bi trebali biti isporučeni od listopada 2023. do prosinca 2024. godine.

Tvrtka ADtranz, u vlasništvu ABB-a i Mercedes-Benza, je 1996. proizvela 11 tramvaja GT6M. Oni bi u Augsburgu trebali biti zamijenjeni novim tramvajima Stadler Tramlink, od kojih je prvo isporučeno početkom kolovoza.

Podsjetimo, u Zagrebu trenutno vozi 140 niskopodnih peterodjelnih tramvaja Končar TMK 2200, dva trodijelna tramvaja TMK 2300 te nešto starijih tramvaja Đuro Đaković i ČKD. U lipnju je ZET naručio 20 trodijelnih tramvaja Končar TMK 2400 za isporuku do kraja 2025. godine., doznaje N1