Djeca se uskoro vraćaju u školu: Evo kako im možete olakšati prve dane nastave

Djeca se uskoro vraćaju u školu: Evo kako im možete olakšati prve dane nastave

Dok se ljeto polako bliži kraju, roditelji se pripremaju za novu školsku godinu, a s njom dolaze i pitanja o strahovima i pripremama za predstojeće izazove. Bez obzira na to kreće li vaše dijete u školu prvi put ili se vraća u novi razred, važno je da im pomognete da se suoče sa svojim strahovima i brigama kako bi im školska godina bila uspješna i ispunjena.

Ljetni dani polako prolaze, a dolazak u novo okruženje, nakon tjedana provedenih u krugu obitelji i bliskih prijatelja, može izazvati nervozu kod djece. Neki će se veseliti promjenama, dok će drugima trebati dodatna podrška i prilagodba na novu sredinu.

Heather O’Connor, učiteljica trećeg razreda iz Connecticuta, naglašava: “Svako dijete ulazi u školsku godinu s različitim vještinama, ciljevima i emocionalnim predispozicijama. Učitelji su svjesni toga i trude se izgraditi snažan odnos sa svakim učenikom od prvog dana.”

O’Connor savjetuje roditelje da se obrate učiteljima svoje djece prije prvog dana škole kako bi postavili temelje za uspješnu godinu. Komunikacija između roditelja i učitelja omogućava bolje razumijevanje potreba djeteta i olakšava prilagodbu na školsko okruženje, piše Schoolastic.

“Povratak u školu često donosi uzbuđenje i tjeskobu, ali kao roditelji možemo umanjiti strah od nepoznatog svojim pozitivnim stavom prema školi”, ističe O’Connor.

A O’Connor je podijelila još nekoliko korisnih savjeta za prve dane škole:

Posjetite školu ili učionicu prije prvog dana nastave

Ako se vaše dijete vraća u školu nakon razdoblja online nastave ili, pak, nije vidjelo školu tjednima zbog ljetnih praznika, posjet školi ili učionici prije prvog dana može pomoći da se smanji tjeskoba i pripremi dijete za novu okolinu.

Čitajte knjige o početku nastave

Knjige s likovima koji prolaze kroz slične situacije mogu pomoći djeci da se lakše suoče s prvim danom nastave i da se osjećaju samouvjereno.

Razgovarajte s djecom

Razgovor s djetetom o njihovim osjećajima prema školi, prijateljima i novim aktivnostima pomaže u izgradnji emocionalne inteligencije i jačanju odnosa.

Postavite ciljeve za nastavnu godinu

Kao što odrasli postavljaju ciljeve za novu godinu, djeca mogu postaviti ciljeve za novu školsku godinu. Ova praksa pomaže im usmjeriti pažnju i motivirati se za učenje.

Tijekom ljeta stvarajte naviku čitanja

Razvijanje navike čitanja tijekom ljeta pomaže djeci da održe svoje vještine čitanja i da se pripreme za školu.

Posvetite posebnu pažnju pripremi užine

Dodatna pažnja kao što je nacrtan smiješak ili poruka može razveseliti dijete i pomoći mu u prilagodbi na školu.

Napravite listu stvari potrebnih za školu

Uključivanje djeteta u kupovinu školskih potrepština može im pomoći da se raduju školi i osjećaju se spremno.

Potaknite dijete da slijedi svoje snove

Ohrabrite dijete da istražuje svoje interese i strasti tijekom nastavne godine, što može doprinijeti većem angažmanu i uspjehu., prenosi N1