Uništena zastava na spomen-obilježju branitelju Ivici Pešutu

Uništena zastava na spomen-obilježju branitelju Ivici Pešutu

Da mi je tko rekao da ću u slobodnoj Hrvatskoj doživjeti da mi na spomen-obilježju poginulom bratu pokidaju zastavu, rekao bih mu da je lud, ali upravo to smo doživjeli ovih dana nakon što smo za godišnjicu njegove pogibije položili vijence i zapalili svijeće, kaže Krešo Pešut, brat poginulog hrvatskog branitelja Ivice Pešuta koji je život izgubio u 31. godini u osloboditeljskoj akciji Oluja 6. kolovoza 1995. u Biovičinu selu u općini Kistanje., javlja zadarski

Naime, braniteljske udruge Benkovca ovih je dana potresla vijest koju su primili od šibensko-kninske policije koja ih je, kaže Krešo, izvijestila kako je zastava na spomen-obilježju njegovu bratu u Biovičinu selu spuštena na pola koplja te sva isparana.

Ovaj događaj, napominju, kap je preko čaše svega što se događa zadnjih mjeseci s obzirom da na mnogim mjestima u okolici Benkovca nalaze ćirilicom ispisana četiri slova S, ali i nekoliko slučajeva skinute ili potrgane hrvatske zastave, pa tako i u Biovičinu selu u kojemu žive povratnici iz Srbije.

Riječ je o malom selu u općini Kistanje u Šibensko-kninskoj županiji u kojemu su benkovačke udruge Ivici u čast spomen-obilježje podigle upravo na mjestu pogibije te svake godine ovdje dolaze njegova obitelj, članovi udruga i predstavnici Grada Benkovca položiti vijence i zapaliti svijeće.

Brat: Ovo skrivamo od majke

Krešo kaže kako mu je u cijelom slučaju najgore to što je njihova majka načula da se nešto dogodilo, ali joj ipak ne žele ništa reći jer je stara i krhkog zdravlja, pa bi je ovo dotuklo.

– Žalosno je da u 55. godini života i kao otac petero djece moram doživjeti sramotu kakva se dogodila na spomen-obilježju mojem pokojnom bratu. Ivica je prošao cijeli rat i kada se krenulo u akciju Oluja, odmah se javio želeći braniti svoj dom.

Policija je uništavanju hrvatske zastave izvijestila Udrugu hrvatskih dragovoljaca u Benkovcu i civilne vlasti, ali nam branitelji za ovaj događaj nisu rekli jer su znali da će nas jako potresti.

Tako su na spomen-obilježju našem Ivici opet išli predstavnici udruga, Grada Benkovca i Policijske postaje Knin, a našoj su obitelji za ovaj događaj javili tek nakon što su postavili novu zastavu jer su znali koliko će nas ovo potresti, ogorčeno će Krešo Pešut, dodajući kako ne želi da se ovakve stvari zataškavaju jer je sramota da se ovako nešto događa na spomen-obilježjima poginulim braniteljima.

Predsjednik benkovačke Udruge dragovoljaca i branitelja, Denis Rašić, napominje kako ih je o uništenoj zastavi obavijestila policijska ophodnja iz Knina te da su odmah učinili sve da se na spomen-obilježje Ivici Pešutu postavi nova zastava, pogotovo dok Ivičina obitelj ne sazna za to.

– Zahvalni smo policiji iz Knina što nas je obavijestila o događaju kako bismo mogli ukloniti ovu sramotu što je netko učinio na mjestu pogibije našem prijatelju. Od obitelji smo ovo neko vrijeme držali u tajnosti, pa su u Biovičino selo već nekoliko dana nakon obljetnice opet išli predstavnici naše udruge, zatim UHDDR-a Benkovac, HVIDR-e i Grada Benkovca.

Nakon toga smo se sastali i s načelnikom Postaje policije u Kninu i rečeno nam je da je podignuta kaznena prijava za počinjenje ovog djela, pa nam ostaje nadati se da će počinitelj ili počinitelji biti pronađeni, kaže Rašić.

Počinitelje treba sankcionirati

Predsjednik benkovačke udruge Prvi hrvatski redarstvenik, Milan Nimac, pak, kaže kako mu je dosta zataškavanja ovakvih stvari koje se stalno ponavljaju te da je trganje zastave na spomen-obilježju u Biovičinu selu vrhunac sramote koju svako malo trpe od strane nepoznatih počinitelja.

– Zastava je simbol jedne države i zato se ovo ne može nazvati nikako drugačije nego omalovažavanje Hrvatske, jer svi branitelji koju su dali život za Hrvatsku, poput našeg Ivice, kamen su temeljac ove države.

Ovo je jedan čin kojim se jako nisko išlo upravo na te temelje, što mene kao Ivičinog prijatelja i hrvatskog branitelja jako pogađa i zato želim da se ispita tko je ovo učinio i da ga se sankcionira, poručuje na kraju Nimac.