Plenković razgovarao sa Zelenskim: Pripremamo novi paket vojne pomoći Ukrajini

Plenković razgovarao sa Zelenskim: Pripremamo novi paket vojne pomoći Ukrajini

Drugi je dan sastanka lidera jugoistočne Europe u Grčkoj. Održavaju se brojni bilateralni sastanci, hrvatski premijer Andrej Plenković između ostalih sastao se s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

– Upravo smo završili sastanak s ukrajinskim predsjednikom i još jednom iskazali snažnu potporu Hrvatske ukrajinskom narodu, predsjedniku, vladu, svima koji se bore za slobodu i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine. Podsjetio sam da je Sabor proglasio Holodomor genocidom što je predsjednik i njegova delegacija itekako pozdravio. Također najavio sam veliku međunarodnu konferenciju o razminiranju posvećenu Ukrajinu u listopadu gdje će Hrvatska s drugim akterima iz EU-a i drugim međunarodnim organizacijama pokrenuti proces pomoći Ukrajini u procesu razminiranja gdje Hrvatska nažalost ima velika iskustva, rekao je premijer Plenković.

– Ministar Malenica je ugostio brojne ukrajinske tužitelje i sve one koji se bave procesuiranjem ratnih zločina tako da ćemo i na tom području razmijeniti iskustvo i sekundirati državne odvjetnike u jedan međunarodnim tim koji pomaže Ukrajini, dodao je.

Također, razgovaralo se o tome da se pokušaju iskoristiti hrvatske luke za izvoz žita.

– Na tome ćemo raditi dalje na razini ministara infrastrukture i prometa i naravno nastaviti s političkom i vojnom pomoći. Na Vladi u četvrtak ćemo imati jedan novi paket vojne pomoći Ukrajini tako da sam i to najavio Zelenskom, istaknuo je Plenković i dodao je da će vrijednost pomoći biti oko 30 milijuna eura.

– Naravno da je Luka Rijeka glavna. Angažirat ćemo ministra Butkovića koji je nadležan za pitanja prometa. To mora biti u dogovoru sa zemljama koje će sudjelovati u tranzitu do Hrvatske, pojasnio je premijer.

Plenković je kazao kako su jučer na neformalnom sastanku lidera razgovarali o procesu proširenja, sigurnosnim izazovima, institucionalnim i političkim koracima.

– Posebno je važne da se bitne odluke o daljnjoj dinamici procesa proširenja dogovore do Europskog vijeća u prosincu jer nakon toga europske institucije ulaze u fazu izbornog ciklusa, a da se pritom nastavi snažna potpora makrofinancijske pomoći. O tome će biti više govora tijekom sastanka predsjednice Komisije i Zelenskog. Nova tranša potpore od milijardu i pol eura trebala bi biti kompletirana ovoga tjedna kako bi i taj financijski krovotok Ukrajine bio funkcionalan i kako bi zemlja mogla funkcionirati unatoč svim izazovima i ruskoj agresiji.

Grlić Radman u Ateni: Očekujemo brzo, učinkovito i pravično suđenje

U pratnji premijera nekoliko je ministara te ravnatelj SOA-e. Prilika je to za sastanke s grčkim kolegama vezano za pritvorene navijače BBB-a te proces koji se protiv njih vodi.

– Prema reakcijama s jučerašnjih sastanaka moglo bi se dati iščitati da su oni spremni na neku vrstu suradnje, odnosno prihvatiti određena jamstva koja Hrvatska daje, ali na njima je da u narednim danima donesu odluku, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

– Naravno da smo se dotaknuli situacije vezano uz pritvorene hrvatske državljane u Grčkoj. Ja sam jučer posjetio jedan zatvor gdje je osam hrvatskih državljana. Njima se jamči sigurnost. Očekujemo brzo, učinkovito i pravično suđenje, rekao je Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova.

– Cilj nam je riješiti ovu situaciju s našim državljanima koji su po grčkim zatvorima, svaki od nas je razgovarao sa svojim kolegama u Grčkoj, cilj je riješiti situaciju i po mogućnosti da nam se državljani vraćaju što prije, dodao je Daniel Markić, ravnatelj SOA-e, piše HRT.