U američkoj vojnoj bazi ove godine umrlo 17 osoba, a vlasti ne žele reći od čega

U američkoj vojnoj bazi ove godine umrlo 17 osoba, a vlasti ne žele reći od čega

Čak 17 osoba umrlo je od početka ove godine u bazi američkog ratnog zrakoplovstva Tinker u Oklahomi, a vojne vlasti odbijaju navesti koji su uzroci smrti navodeći zabrinutost za njihove aktivne jedinice, kao i za obitelji onih koji su umrli.

Na pitanje o nizu smrtnih slučajeva u bazi zrakoplovnih snaga Tinker, njezina glasnogovornica Kimberly Woodruff rekla je za Military.com da se životi izgubljeni od početka 2023. mogu pripisati ‘različitim uzrocima’. Prvo je odbila otkriti broj preminulih, napomenuvši da je nekoliko istraga još u tijeku. U zrakoplovnoj bazi Tinker radi više od 30.000 osoba, a zasad je nejasno koliko je preminulih bilo pripadnika vojske, a koliko državnih službenika, izvođača radova ili civila vezanih za bazu, piše tportal.

“Duboko smo ožalošćeni gubicima koje smo doživjeli u bazi zrakoplovnih snaga Tinker”, rekla je u izjavi brigadirka Abby Ruscetta, zapovjednica bazeTinker. ‘Naš fokus u kretanju naprijed je dati svima do znanja da ih cijenimo i da smo zajedno kao tim.’ Military.com je poslao upit o broju preminulih i uzrocima smrti zato što je na društvenim mrežama naišao na informacije o valu samoubojstava u bazi.

Ann Stefanek, glasnogovornica Američkog ratnog zrakoplovstva, rekla je da je na Ministarstvu obrane da objavi statistiku samoubojstava, iako se te brojke odnose na cijelu službu i obično ne daju podatke za određenu bazu. Iako je agencija kasnije potvrdila da se ove godine u zračnoj bazi Tinker dogodilo 17 smrtnih slučajeva, odbila je precizirati koji se slučajevi istražuju kao samoubojstva.

Od početka godine do ožujka, Ratno zrakoplovstvo izvijestilo je o 17 samoubojstava u cijeloj toj grani vojske, a za prošlu je godinu izvijestilo o ukupno 63 samoubojstva, prenosi N1.