Temperature idu do 35, krenuo toplinski val. Crveni alarm u tri regije

Temperature idu do 35, krenuo toplinski val. Crveni alarm u tri regije

DANAS će u Hrvatskoj biti pretežno sunčano i vruće, a na Jadranu i sasvim vedro. Sredinom dana je uglavnom u gorskoj Hrvatskoj uz lokalni razvoj oblaka moguće malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar na kopnu većinom slab.

Na moru će puhati slaba do umjerena bura, mjestimice s jakim udarima, podno Velebita i olujnim, a popodne prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura bit će većinom između 30 i 35°C, objavio je jutros Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)., prenosi index.hr

U Zagrebu će biti pretežno sunčano uz uglavnom slab vjetar. Najviša dnevna temperatura od 31 do 33, na vrhovima okolnog gorja oko 25°C. Kakvo se vrijeme očekuje u ostalim regijama? 

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano i vruće. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 18 do 21, a najviša dnevna između 30 i 33°C.

Središnja Hrvatska

Sunčano uz malu, a sredinom dana prolazno i umjerenu naoblaku. Vjetar uglavnom slab. Najniža temperatura zraka između 17 i 20, a najviša dnevna od 30 do 33°C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano, a sredinom dana je uz lokalni razvoj oblaka moguće malo kiše ili poneki pljusak. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura zraka od 15 do 18, a najviša dnevna između 27 i 30°C.

Istra

Sunčano, a poslijepodne je ponegdje rijetko uz razvoj oblaka moguća kratkotrajna kiša ili pljusak. Puhat će slaba do umjerena bura, sredinom dana slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. More će biti malo, ponegdje do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 21 do 25°C, u unutrašnjosti Istre od 16 do 20°C, a najviša dnevna od 31 do 34°C.

Sjeverni Jadran

Sunčano i vruće. Puhat će umjerena bura, mjestimice s jakim udarima, a podno Velebita i olujnim. Popodne će prema otvorenom moru zapuhati do umjeren sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka od 22 do 26, niža u unutrašnjosti Istre, od 15 do 20, a najviša dnevna između 32 i 35°C.

Dalmacija

Sunčano i vruće. Puhat će slaba i umjerena bura, mjestimice s jakim udarima, a popodne prema otvorenom moru sjeverozapadnjak. Najniža temperatura zraka u unutrašnjosti od 17 do 22, duž obale od 23 do 27, a najviša dnevna između 32 i 35°C.

Za srijedu upaljen crveni meteoalarm za tri regije

DHMZ je zbog toplinskog vala za danas upalio narančasti alarm za gotovo cijelu obalu, s izuzetkom dubrovačke regije za koju je upaljen žuti alarm. No kako će tjedan odmicati, temperature će rasti, a tako i opasnost od toplinskog vala.

Tako je za ponedjeljak za cijelu obalu upaljen narančasti meteoalarm, dok je za utorak crveni alarm, koji označava vrlo veliku opasnost od toplinskog vala, upaljen za riječku regiju.

Još gore trebalo bi biti u srijedu, za koju je DHMZ upalio crveni meteoalarm zbog toplinskog vala za tri regije – riječku, splitsku i dubrovačku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?