Hrvatska nudi Grčkoj jamstvo za navijače: Garantira da će doći na suđenje ako budu pušteni da se brane sa slobode

Hrvatska nudi Grčkoj jamstvo za navijače: Garantira da će doći na suđenje ako budu pušteni da se brane sa slobode

Hrvatska, kako doznaje RTL ponuditi jamstvo Grčkoj i o tome će se sigurno razgovarati tijekom posjete hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Grčkoj početkom narednog tjedna. Tako da svi Hrvati koji budu pušteni da se brane sa slobode – Hrvatska će kontrolirati mjere opreza – javljaju li se policiji a i garantirat će njihovo pojavljivanje u Grčkoj na suđenju kad do njega dođe. Ovo očito više nije nogometno pitanje, već diplomatsko i međudržavno.

Televizija N1 je razgovarala s grčkim odvjetnicima koji su komentirali mogući razvoj situacije s uhićenim hrvatskim navijačima u Grčkoj.

Na pitanje koliko bi sudski postupak protiv okrivljenih BBB-a mogao trajati i na kojem bi se sudu mogao voditi odvjetnici navode kako se za ovu vrstu kaznenih djela proces vodi na tzv. Žalbenom sudu.

“Okrivljenici mogu biti u istražnom zatvoru do 18 mjeseci. Nakon proteka ovog roka mora ih se automatski pustiti na slobodu. Vjerojatno znate da je Grčku sud iz Strasboruga u više navrata kaznio zbog nepoštivanja dužine trajanja kaznenog postupka”, dodaju potvrđujući kako za najteže kazneno djelo, u ovom slučaju ubojstvo navijača AEK-a, može biti izrečena i kazna doživotnog zatvora.

Kakve kazne im slijede?

“Teško je predvidjeti kakva kazna će im biti izrečena. To će ovisiti o nizu različitih faktora”, odgovaraju odvjetnici.

“Huliganizam je svakako relevantno pitanje, ali bilo bi pretjerano reći da su grčki sudovi uspostavili neke posebne tarife za kategorije prekršaja koje su počinili huligani”, komentiraju na kraju Stephanos Stavros i Vassilis Vrannas.