Ravnatelj KBCSM-a o čekanjima na operaciju dojke i svom zaposleniku koji ima privatnu kliniku u blizini

Ravnatelj KBCSM-a o čekanjima na operaciju dojke i svom zaposleniku koji ima privatnu kliniku u blizini

Do redakcije Hrvatske danas iz više izvora stigle su informacije da su liste čekanja za kirurške zahvate na dojkama na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju povećane, te da bi s time mogla biti povezana činjenica da je u neposrednoj blizini Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice smještena privatna klinika kojoj je vlasnik zaposlenik KBC Sestre milosrdnice doc. dr. sc. Ivan Milas.

Ravnatelju KBCSM-a prof. dr. sc. Davoru Vagiću uputili smo konkretna pitanja, kako bismo demistificirali ovu situaciju i eventualno saznali pravu istinu o uzrocima listi čekanja kako za operaciju zloćudnih, tako i za operaciju dobroćudnih tumora dojke na Vašoj klinici.

Odgovor prof. Vagića i pitanja prenosimo u cijelosti:

Poštovani, nastavno na Vaš upit, a vezano za listu čekanja za kirurške zahvate na dojkama na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice, u nastavku dostavljamo odgovore.

Koliki je ukupni broj operacijskih zahvata na dojkama na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice koji se naprave u godinu dana?

Ukupan broj operacijskih zahvata na dojkama na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice za 2021. godinu iznosi 944, a za 2022. godinu 974 realiziranih operacija.

Koliki je Od ukupno operiranih na tom odjelu bio broj operiranih zloćudnih tumora, a koliki dobroćudnih tumora dojki?

2021. godine je bilo operirano 797 malignih i 147 benignih tumora dojke. 2022. godine je bilo operirano 820 malignih i 154 benignih tumora dojke.

Koliko se čeka na operacijski zahvat tumora dojke (koliko za zloćudne, a koliko za dobroćudne) na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice?

Na operacijski zahvat benignih i malignih tumora dojke se deka 4 do 6 tjedana.

Koliko je pacijentica koje čekaju na operaciju tumora dojke kod kirurga doc. dr. sc. Ivana Milasa, dr.med., na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice, i odstupa li to od prosijeka?

Kao što je u prethodnom odgovoru istaknuto, na operaciju benignih i malignih tumora dojke na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice se čeka 4 do 6 tjedana. Trenutno na operaciju dojke čeka 84 pacijenata.

Također, oko 130 pacijenata čeka za neku fazu sekundarnog rekonstrukcijskog zahvata nakon operacije karcinoma dojke. Naime, to su operacije koje se nisu izvodile za vrijeme pandemije. Na operaciju kod doc. dr. sc. Ivana Milasa, dr. med. čeka 15 pacijenata.

Po Vašem mišljenju, je li doc. dr. sc. Ivan Milas, dr. med., u direktnom sukobu interesa kao vlasnik poliklinike Vili locirane pokraj Klinike za tumore na kojoj se bavi identičnom medicinskom problematikom kao i na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju Klinike za tumore KBC Sestre milosrdnice gdje je zaposlenik?

Nije. Naglasak rada Poliklinike Vili je ginekološka problematika i preventivni pregledi, odnosno u navedenoj poliklinici se ne liječe pacijentice s karcinomom dojke.

Ima li lista čekanja na operacijski zahvat tumora dojki na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, Klinike za tumore, KBC-a Sestre milosrdnice veze s tim što je doc. dr. sc. Ivan Milas, dr. med., zaposlenik i ujedno vlasnik konkurentne zdravstvene ustanove?

Nema.

Koliki je broj operativnih zahvata koje u Vašoj Klinici obavi doc. dr. Ivan Milas na mjesečnoj razini i odstupa li taj broj od prosjeka ili očekivanog broja obavljenih zahvata?

Na mjesečnoj razini doc. dr. sc. Ivan Milas, dr. med., obavi iznadprosječan broj operacijskih zahvata.

Koliki je broj zahvata koje obavi Vaš najučinkovitiji kirurg, od desetak na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju, a koliko obavi općenito najučinkovitiji kirurg na Vašem KBC-u?

S obzirom na diverzificiranost i specifičnost svakog zahvata, brojnost ne možemo uzeti kao jedini parametar za uspoređivanje učinkovitosti.

Na Zavodu za onkoplastičnu i rekonstruktivnu kirurgiju u šestomjesečnom vremenskom intervalu, kirurzi s najviše izvedenih zahvata, medu kojima je doc. dr. sc. Ivan Milas, dr. med., obave između 172 i 184 operacija.

Postoji li mogućnost da (ne)djelovanje dr. Milasa stvara predugu listu čekanja pacijentica u državnoj klinici kako bi se određeni broj pacijentica odlučio za liječenje u njegovoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi?

Ne.

Koji su, po Vašem mišljenju, stvarni uzroci stvaranja lista čekanja, te koji su Vaši prijedlozi kako bi se situacija mogla poboljšati?

Vodeći se preporukom Europskog onkološkog društva, kirurško liječenje svih malignih dijagnoza započinje unutar 4 tjedna od donošenja dijagnoze, stoji u odgovoru prof. Vagića na pitanja.

Kirurgijom se bave, estetskim zahvatima i uklanjanjem tumora

Iz javnih izvora može se iščitati da se privatna klinika dr. Milasa ne bavi zloćudnim tumorima dojke, ali se ipak bavi zahvatima na dojci, kao i konzultacijama, te obavlja i neke specifične preglede.

Foto: Dr. Ivan Milas, Poliklinika Vili

Na stranici Poliklinike Vili, čiji je vlasnik doc. dr. sc. Ivan Milas naznačeno je da se rade kirurški zahvati.

“U Poliklinici Vili nudimo estetske zahvate. Nedavno smo naš tim pojačali s izvrsnim stručnjacima iz područja plastične kirurgije. Proces starenja je postupan i dugotrajan proces, stoga postupci pomlađivanja ne mogu biti jednostavni, niti brzi. Za pomlađivanje potrebno je učiniti detaljnu analizu starenja, napraviti plan za zaustavljanje starenja i postupno pomlađivanja”, piše na stranici., piše hrvatska danas

Također, iz dijela cjenika vidljivo je i da se rade neki poslovi za koje inače dr. Milas stručan i poklapaju se s uslugama državne KBCSM, u kojoj je zaposlen.