Malenica ekskluzivno u Dnevniku Nove TV: Navijači kojima se prijetilo su premješteni. “Tražili su nas podatke za 47 hrvatskih državljana…”

Malenica ekskluzivno u Dnevniku Nove TV: Navijači kojima se prijetilo su premješteni. “Tražili su nas podatke za 47 hrvatskih državljana…”

Hrvatski navijači razmješteni su u ukupno 21 grčki zatvor, strahuju za svoj život te traže zaštitu i pomoć države. Ministar Malenica u Dnevniku Nove TV otkrio je da je konzularna služba intervenirala kod upravitelja zatvora u kojem se prijetilo uhićenom Hrvatu.

Dnevniku Nove TV ministar pravosuđa Ivan Malenica otkrio je najnovije informacije o zatvorenim navijačima u Grčkoj.

Malenica je rekao kako je dobio informaciju od grčkog ministra vanjskih poslova da je konzularna služba u Grčkoj kontaktirala upravitelje zatvora i riješila ovu situaciju “u vidu premještaja naših državljana koji se nalaze u tom kaznenom tijelu”, kazao je Ministar.  

Raspoređeni u 21 zatvor

Što se tiče jamčenja sigurnosti našim državljanima, ministar je on i ministar vanjskih poslova od početka komuniciraju sa svojim kolegama u Grčkoj. “Ističemo ne samo pravo na pošteno suđenje, nego i sigurnost u zatvorskom sustavu”.

“Naši su državljani premješteni u ukupno 21 kazneno odnosno zatvorsko tijelo“, rekao je ministar i naglasio kako će im konzularna služba biti na dispoziciji. “Ministarstvo vanjskih poslova će pojačati tim ljudi koji će im biti na raspolaganju, formiran je call centar za njihove roditelje i obitelji.

“Grčka treba od Hrvatske tražiti da preuzme proces”

Upitan o mogućnosti da se proces preseli u Hrvatsku, Malenica je rekao kako još nismo došli u fazu postupka u kojoj se može o tome raspravljati. “To je svakako jedna od opcija, međutim Grčka je ta koja od Hrvatske može tražiti da preuzme kazneni progon”, pojasnio je ministar te rekao kako je riječ o međunarodnim konvencijama.

Konzularna služba svim je našim državljanima na raspolaganju su im donijeli sve stvari koje su zatražili, rekao je Malenica te pojasnio da već jesu ili će biti premješteni u 21 kazneno iz zatvorsko tijelo te da su dobili točnu informaciju tko će ići u koji zatvor. 

Dosadašnja kažnjavanja

“Dobili smo zahtjev za izvadak iz kaznene evidencije za 47 hrvatskih državljana, i imamo podatke da nitko nije bilo kažnjavan”, rekao je ministar i dodao kako nema informaciju u 10 hrvatskih državljana za koje se ne zna gdje su. 

Ministar Malenica komentirao je oštre izjave grčkog premijera te naglasio kako je Grčka članica EU i potpisnica međunarodnih dokumenata i konvencija “a pravo na pravično suđenje je jedno od temelja i stupova konvencija i mi smo cijelo vrijeme apelirali da se pravično suđenje i sigurnost naših državljana koji se nalaze u grčkim zatvorima”.  

“Očekujemo od grčkih vlasti da profesionalno provedu istragu, da se utvrde krivci za ovo kazneno djelo pa ćemo onda postupiti i na ustup kaznenog dijela i na neke druge radnje”, rekao je ministar.

Milanović odmaže Hrvatima

Komentirao je i oštre poruke predsjednika Zorana Milanovića grčkim pravosudnim tijelima te rekao kako njegove izjave više odmažu nego što pomažu hrvatskim državljanima. “Treba poštovati grčka tijela i njihovo neovisno pravosuđe”, kazao je ministar te dodao da osobno ne bi, poput Milanovića, ulazio u ocjenu grčkih tijela “no svoje mišljenje treba izraziti na jedan diplomatski način u razgovoru s kolegama u Grčkoj. No u jednom se ipak slažu.

“Naravno da od njih 100 uhićenih Hrvata nisu svi počinitelji ovog kaznenog djela i Grčka treba utvrditi je li uopće netko od hrvatskih državljana počinio ovo kazneno djelo, tako da očekujem da provedu profesionalnu istragu i dovrše ovaj predmet, a onda ćemo mi kao Vlada poduzeti određene radnje koje nam stoje na raspolaganju”, dodao je.

Malenica je naglasio važnost konzularne službe koja komunicira s upraviteljima zatvora te važnost osiguranja sigurnosti za uhićene Hrvate.