Plenković o uhićenim navijačima: “Njih ne može biti sto. Apeliramo da se većina naših državljana deportira u Hrvatsku”. Imao poruku i za Milanovića…

Plenković o uhićenim navijačima: “Njih ne može biti sto. Apeliramo da se većina naših državljana deportira u Hrvatsku”. Imao poruku i za Milanovića…

Premijer Andrej Plenković stigao je u Trsat u Rijeci, najstarije hrvatsko marijansko svetište.

Premijer Andrej Plenković stigao je u Trsat u Rijeci, najstarije hrvatsko marijansko svetište. Ondje je s njim došao i ministar Oleg Butković te su zajedno nazočili misnom slavlju.

Premijer je ondje stao pred novinare te je na početku izjave svim vjernicima čestitao blagdan Velike Gospe te je komentirao proglašenje sajamskih dana diljem Hrvatske.

“Reguliranje rada nedjeljom bilo je jedno od naših ključnih izbornih obećanja. S obzirom da je Hrvatska turistička zemlja, našli smo model kojim se dobro balansira i poslovni i prvatni život”, rekao je.

“Ne bih rekao da su sajamski dani rupe u zakonu. Mi smo o tome razmišljali i to ne predstavlja nikakav problem. Vjerujem da će se naši sugrađani vrlo brzo naviknuti da nedjelju možemo posvetiti sebi i svojoj obitelji”, dodao je.

Plenković je komentirao pritvor navijača Dinama u grčkim zatvorima.

“Oni su optuženi za tri djela: udruživanje u kriminalnu organizaciju, materijalna šteta i nanošenje ozljeda. To su ozbiljna djela, a i navijač je ubijen. Za to ne može biti krivo njih sto. Apeliramo na grčke vlasti da što brže obave postupak i da se velika većina hrvatskih građana deportira u Hrvatsku”, istaknuo je.

“Međutim, treba imati na umu da je to u rukama grčkih tužitelja i sudstva, a ne u rukama izvršne vlasti”, dodao je.

Komentirao je i izjave predsjednika Zorana Milanovića vezane uz slučaj u Grčkoj.

“Kao što su roditelji tih ljudi zamolili Vladu da im pomogne, tako bi možda trebali zamoliti Milanovića da im ne pomaže. Te izjave sigurno neće pomoći našim državljanima”, ustvrdio je.

“Mi ćemo im pomoći na maksimalno angažiran način imajući na umu da oni nisu dolje otišli na maturalac ili ekskurziju”, rekao je.

Također je napomenuo da od ovakvih slučajeva nema nikakve koristi i da se navijači moraju odvojiti od huliganizma.

“Mi smo u nogometnom svijetu velesila. Sigurno nam ovakve stvari ne idu na čast, ali ćemo se angažirati za naše državljane u kakvim god problemima bili. Politiku da im se pomogne treba voditi konstruktivno, a ne kao Milanović, koji vrijeđa grčko pravosuđe. Kako to da roditelji nisu pisali njemu da nekoga nazove?”, upitao je premijer.