Ljutiti Beroš: Ta je izjava potpuno neadekvatna! Ministar smjenjuje liječnika zbog izjava o marihuani

Ljutiti Beroš: Ta je izjava potpuno neadekvatna! Ministar smjenjuje liječnika zbog izjava o marihuani

Ako je prim. Martinović opravdavao upotrebu lokalnih pripravaka na bazi THC-a, to nije službeni stav KB-a Merkur, poručuje ravnatelj

– Ta je izjava potpuno neadekvatna i zbog nje ću tražiti razrješenje i ostavku dr. Martinovića iz Povjerenstva za lijekove. Ministarstvo ne podržava ništa nelegalno! – ljutio se ministar Vili Beroš komentirajući izjave liječnika kojeg je nedavno Ministarstvo zdravstva imenovalo u HZZO-ovo Povjerenstvo za lijekove. A hematolog dr. Marko Martinović, zamjenik ravnatelja KB-a Merkur, nedavno je na zadarskom Općinskom sudu svjedočio, kako je prenijela Slobodna Dalmacija, u slučaju svog 53-godišnjeg prijatelja optuženog zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama. Kod optuženika su pronađene staklene tegle sa svinjskom mašću pomiješanom s marihuanom.

“Ne treba omalovažavati učinak uzimanja kanabinoida, tvari koje sadrži marihuana, a koja je prirodni pripravak, ako pacijentu to pomaže. Već osam godina pratim stručne radove na tu temu. S ciljem smanjenja tegoba i sâm sam koristio mast koja sadrži THC. Istu mast nanosio sam na kožu i mojem trogodišnjem nećaku. Nema štetnih nuspojava”, svjedočio je dr. Martinović i ustvrdio kako mu mast s THC-om pomaže kod ishialgije.

Kazao je i kako ne zna je li u masti bila dopuštena količina THC-a te dodao da pacijentima na kemoterapiji savjetuju uzimanje propolisa ili drugih pripravaka koji također nisu prošli svu proceduru u smislu farmakologije. Ustvrdio je da višemjesečno trpljenje boli mijenja ljudski karakter, za razliku od lokalne primjene masti s THC-om. Kazao je i kako se u Hrvatskoj štošta koristi bez izričitog dopuštenja Ministarstva te kako hematolozi koriste lijekove iz EU koji nisu na listi HZZO-a, a Ministarstvo to prešutno odobrava, iako ih teoretski može kazniti.

Čini se da je baš taj dio razljutio Vilija Beroša pa sada povlači liječnika kojeg je nedavno imenovao u ime Ministarstva i na preporuku ravnatelja KB-a Merkur dr. Marija Starešinića. Ideja je bila osvježiti Povjerenstvo kako bi ono pri svojim odlukama počelo više primjenjivati farmakogenomiku (genetsku ulogu u učinkovitosti i toksičnosti lijekova).

– Ako je prim. Martinović u bilo kojem smislu opravdavao upotrebu lokalnih pripravaka na bazi THC-a, takav stav nije službeni stav KB-a Merkur, koji se u svojem radu isključivo i jedino rukovodi smjernicama nadležnih tijela RH, a u pogledu lijekova podržava liječenje isključivo lijekovima i pripravcima koje je odobrio HALMED, i lijekovima koji se nalaze na listi HZZO-a – poručilo je ravnateljstvo KB-a Merkur. Inače, pripravak na bazi THC-a prije nekoliko godina odobren je i u Hrvatskoj, a liječnici ga propisuju oboljelima od multiple skleroze, zloćudnih bolesti, AIDS-a i epilepsije kao pomoć u liječenju odnosno za ublažavanje bolnih mišićnih spazama, bolova te mučnine kod kemoterapije, piše Vecernji.