Prije 32 godine ubijen je Gordan Lederer

Prije 32 godine ubijen je Gordan Lederer

Na brdu Čukur, iznad Hrvatske Kostajnice, kod spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” obilježena je 32. godišnjica smrti Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije – koji je 1991. poginuo na tom mjestu prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Vijence su, između ostalih, položili članovi obitelji, izaslanstva Vlade, Sabora, grada Zagreba i Hrvatske Kostajnice i HRT-a.

– Naš Gordan dao je život za istinu, za nas koji smo s njim dijelili dane i Gordan nije bio samo snimatelj – on je bio jedan od nas. Gordanova Banijska ratna praskozorja i danas svjedoče agresijji ratnim razaranjima i ugašenim životima mladih ljudi koji su u zajedništvu branili svoju domovinu i na nama je pronositi istinu kako je to činio Gordan, poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

– Njegova sposobnost da prenese poruke kroz slike i pokrete bila je jedinstvena – ostavljajući nas zapanjenima i duboko pogođenima. Njegova predanost istini neka nam bude inspiracija da se borimo za istinu i pravdu u svemu što radimo, kazao je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Na dan pogibije, Lederer je izišao iz zaklona kako bi snimio branitelje u obrani Pounja. Pogođen je snajperskim metkom i teško ranjen. Napad bi možda i preživio da je general JNA Andrija Rašeta dopustio transport helikopterom do zagrebačke bolnice. , piše HRT