Hrvatski veleposlanik posjetio pritvorene navijače: ‘Imaju ozbiljnih primjedbi’

Hrvatski veleposlanik posjetio pritvorene navijače: ‘Imaju ozbiljnih primjedbi’

Među hrvatskim navijačima, koji su pritvoreni u Grčkoj nakon nasilja uoči utakmice Dinamo-AEK, ima ozlijeđenih, ali nitko nije u životnoj opasnosti, izjavio je u četvrtak hrvatski veleposlanik u Ateni.  

Navijač AEK-a je poginuo i još osam osoba je ozlijeđeno u žestokim sukobima grčkih i hrvatskih navijača u Ateni u noći s ponedjeljka na utorak. Policija je uhitila 98 navijača Dinama koje su u petak počeli saslušavati grčki istražitelji. 

Nakon što ih je posjetio u pritvoru, veleposlanik Aleksandar Sunko izjavio je da svi navijači tvrde da su nevini te imaju ozbiljne primjedbe na trajanje postupka i uvjete zadržavanja u pritvoru.

“Među pritvorenicima ima ozlijeđenih, neki su dobili liječničku skrb, neki su je dobili sa zakašnjanjem, neki još čekaju da im se administriraju odgovarajući lijekovi. Ozlijede nisu opasne po život”, rekao je Sunko novinarima u Ateni.

Dodao je da u skupinama izlaze pred istražnog suca koji će odlučiti o tome hoće li se goniti prekršajno ili kazneno ili će biti pušteni na slobodu.

“Kakav će biti rezultat suđenja ne možemo prejudicirati. Logično možemo pretpostaviti da će biti prekršajnih prijava”, rekao je Sunko. “Grčka je zemlja Europske unije kao i Hrvatska. Očekujemo da se temeljni pravni principi poštuju, a osnovni je da je svatko nedužan dok se ne dokaže suprotno”, istaknuo je.

Veleposlanik ne vjeruje da će incident narušiti odnose dviju zemalja, ali napominje da održavanju odnosa “moramo pridonijeti svi, ne samo mi diplomati, nego i mediji te javnost u cjelini”.

Upitan je li Grčka sigurna destinacija za hrvatske građane, uključujući školske ekskurzije, Sunko je rekao da ministarstvo zasad nije promijenilo sigurnosnu preporuku za putovanje u tu zemlju., doznaje direktno