Ukrajinci prelaze rijeku Dnjepar, probijaju južnu liniju: “Vodi se velika bitka”

Ukrajinci prelaze rijeku Dnjepar, probijaju južnu liniju: “Vodi se velika bitka”

UKRAJINSKE snage pokušale su prijeći rijeku Dnjepar koja dijeli oslobođeni i okupirani Herson, probijajući višemjesečnu liniju bojišnice na jugu Ukrajine. Ruski vojni blogeri izvijestili su da je oko sedam čamaca, od kojih je svaki prevozio šest do sedam ljudi, jučer pristalo blizu sela Kozači Laheri, istočno od grada Hersona, te probilo ruske obrambene linije, piše The Guardian., prenosi index

Blogeri tvrde da su ukrajinski vojnici napredovali do 800 metara nakon što su došli do obale rijeke, iako se čini da su ruske snage imale određenog uspjeha u zaustavljanju napada. Dužnosnik okupiranog dijela Hersonske oblasti kojeg su postavili Rusi, Vladimir Saldo, tvrdi da je ukrajinski napad odbijen.

Institut za proučavanje rata (ISW) iz Washingtona objavio je, međutim, kako se čini da je “ograničeni napad” možda imao više uspjeha nego što je Saldo priznao.

“Većina istaknutih ruskih vojnih blogera tvrdi da su ukrajinske snage uspjele iskoristiti taktičko iznenađenje i iskrcati se na istočnoj obali prije nego što su ruske snage uzvratile vatrom iz osobnog naoružanja, a Saldo je vjerojatno namjerno pokušavao opovrgnuti tvrdnje o ukrajinskoj prisutnosti na ovom području kako bi se izbjeglo stvaranje panike u ionako osjetljivom ruskom informacijskom prostoru”, napisao je ISW dodavši da postoje satelitske snimke koje upućuju na to da se na tom području vodila velika bitka.

Značajna borba

“Dostupni podaci iz posljednja 24 sata na ovom području potvrđuju da je došlo do značajne borbe, kojoj je vjerojatno prethodila topnička vatra ili je njome bila popraćena. Do kraja dana 8. kolovoza, mnogi ruski izvori izvijestili su da su ruske snage zadržale kontrolu nad Kozači Laherima, potisnuvši ukrajinske snage natrag na obalu, te da se u obalnim područjima u blizini spomenutog sela i drugih naselja na istočnoj obali odvijaju okršaji pješačkim oružjem”, prenosi ISW.

I dosad je bilo nekoliko pokušaja ukrajinskih snaga da prijeđu rijeku Dnjepar, koja je služila kao crta razdvajanja između zaraćenih nacija nakon uspješne ukrajinske ofenzive u Hersonu u studenom.