Televizija RS-a prikazala djecu ubijenu u opkoljenom Sarajevu kao žrtve Armije BiH

Televizija RS-a prikazala djecu ubijenu u opkoljenom Sarajevu kao žrtve Armije BiH

U TRAVNJU je Radiotelevizija Republike Srpske (RTRS) prilog u kojem navodi da je “prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina u općinama Srpskog Sarajeva tijekom rata stradalo 106 djece”. Twitter profil Sniper Alley Photo otkrio je da se na listi nalaze imena djece koju je ubila Vojska Republike Srpske, piše Klix.

Riječ je o Twitter profilu koji prikuplja, arhivira i čuva fotografije svjetski poznatih fotoreportera koji su izvještavali o opsadi Sarajeva od 1992. do 1996.

U televizijskom prilogu se u jednom trenutku pojavljuje lista koju je izradio Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina i navodi se da je ubijeno 106 djece te da se u evidenciji nalazi i 18 imena za koje se prikupljaju informacije. Na popisu ubijene djece našla su se najmanje tri imena djece koje je ubila Vojska Republike Srpske.

Riječ je o 11-godišnjem Marku Lukiću, 16-godišnjoj Mirjani Malešević i 17-godišnjem Damiru Dodiku.

Brat ubijenog 11-godišnjeg dječaka najavio tužbu

Brat ubijenog Marka Miroslav Lukić najavio je tužbu protiv Viktora Nudžića, v.d. ravnatelja Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba.

“Viktore Nuždiću, javno vam se obraćam kao sarajevsko ratno dijete, brat ubijenog sarajevskog djeteta, iz centra grada. Da se nešto ne foliramo, da se ne pravimo ludi, da zaobiđemo onu ‘potkrala se greška u podacima’ ili nešto slično – znate jako dobro što radite”, napisao je brat ubijenog dječaka na Twitteru.

“Ja se nikome za pola srca svog što mi je otkinula granata VRS-a, vojske koju, vjerujem, priznajete kao vašu, pravdati neću. Praviti se lud i gubiti vrijeme na dokazivanje već dokazanog, očitog i zdravorazumski jasnog – bilo bi glupo. Znate zašto, Viktore Nuždiću? Zato što ću to vrijeme iskoristiti da pripremim tužbu protiv vas kao odgovorne osobe, protiv institucije na čijem ste čelu te svih odgovornih za ovu gnjusnu laž i propagandu. Vidimo se na sudu, Viktore Nuždiću”, poručio je Miroslav Lukić.

Marko Lukić ubijen je 26. srpnja 1995. u minobacačkom napadu. Dječak je ubijen dan prije nego što je s majkom i bratom trebao otići za Italiju, piše Klix.

Tinejdžerica Mirjana pogođena u srce, kao i tinejdžer Damir

Tinejdžerica Mirjana Malešević je ubijena 27. veljače 1993. dok je s prijateljem išla u posjet drugim prijateljima. Djevojka je pogođena u srce, a njezin prijatelj ubijen je minobacačkom granatom dok joj je pokušavao pomoći.

Mirjana je ubijena devet dana prije 16. rođendana. Njezina sudbina prikazana je u filmu Mirjana Smaje Kapetanovića. Damir Dodik ubijen je 25. lipnja 1995. snajperskim metkom dok je vozio bicikl. Pogođen je u srce i pokopan na muslimanskom groblju Kovači, piše Klix.
Priča obitelji Đorem godinama se koristi u propagandne svrhe u RS-u
Profil Sniper Alley Photo podsjetio je na priču o obitelji Đorem, koja se godinama koristi u svrhu propagande raznih nivoa vlasti u Republici Srpskoj. Radi se o obitelji koja je tijekom cijelog rata bila u Sarajevu i koja je ubijena u srpnju 1995. u naselju Alipašino Polje, u Geteovoj ulici.
Cijela obitelj ubijena je granatom ispaljenom s agresorskih položaja. U prilogu prikazanom na RTRS-u iznesene su laži da su obitelj Đorem ubili pripadnici Armije BiH. Klix podsjeća da je, tijekom obilježavanja godišnjice Oluje u Prijedoru, kao srpske žrtve prikazana fotografija nastala tijekom evakuacije Bošnjaka iz Žepe., prenosi