Nekad vodeći BBB-ovac: BBB ne bodu noževima. Da bodu, bila bi puna groblja. U realnosti, do sada, u skoro 40 godina i tisuće tuča i nereda, nije ubijen nitko…

Nekad vodeći BBB-ovac: BBB ne bodu noževima. Da bodu, bila bi puna groblja. U realnosti, do sada, u skoro 40 godina i tisuće tuča i nereda, nije ubijen nitko…

Nekad vodeći BBB-ovac, a sada markentiški i PR stručnjak stručnjak Thomas Buer oglasio se na fb-u o događanjima u Ateni:

“Sjećate li se što sam nedavno pisao o slučaju Zambija? Sjećate se da sam branio te ljude bez obzira na krivicu ili nevinost, jer ne želim da bilo koji Hrvat, lijevi ili desni, truli u nekom odvratnom afričkom zatvoru, kao što sada ne želim da ljudi koji nisu počinili ubojstvo, trule u grčkom. Napadala me desnica, pa i Pernar osobno, sad buju svi drugi, ali bože moj. Such is life.

Pred koji mjesec Frankfurt je gostoval u Napulju, isto je bila zabrana gostovanja. Nijemci su došli i cijeli se dan tukli s murijom i rušili grad. Nitko od nas nije pomislio da je cijela Njemačka kriva za to, niti se cijela Njemačka ispričavala. Krivi su samo akteri. Odbacite više taj kompleks male nacije i prestanite se ponašat kao planinska plemena. Krivnja, kao i zasluge, individualne su.

Elem, ubojica je prema informacijama vjerojatno Grk, kaj je odmah bilo prilično jasno svakom boljem poznavatelju navijačke scene. Kužim da vam se to svejedno gadi i da vas šoraju emocije i da ste ljuti. Vaše pravo. BBB su svakakvi, BBB su nasilnici i huligani, BBB su sjeli u aute i kombije i po zvizdanu se vozili cijeli dan da bi se između ostalog potukli, ali BBB ne bodu noževima. Da bodu, bila bi puna groblja. U realnosti, do sada, u skoro 40 godina i tisuće tuča i nereda, nije ubijen NITKO.

Da dečko, pokoj mu duši, nije uboden nožem i da nije iskrvario i umro, ovo bi se svelo na par videa i poneki članak. Ne bi bilo odgode tekme i svog medijskog kaosa. Dakle, ne, nije nebitno i nemrete relativizirat činjenice zato kaj ste zajapureni i od jutra ste pronašli krivca pa vam to sad remeti koncept pijedestalskog upiranja prstom. Bitno je ko je potegnul nož. Ja sam siguran da nije nitko od BBB, ak je bilo namjerno. Naravno da je u kaosu moguća i slučajna smrt od nekog oštrog predmeta poput boce. No, čak i policija kaže da se to nije dogodilo u glavnoj tuči nego kasnije, negdje sa strane. Pikanje je na atenskim ulicama nažalost često.

Kao što se i površnim gledanjem videa sukoba kod AEK-ovog stadiona, jasno može vidjet i tko je bacao baklje, topovske, molotovljeve i ostalo. AEK-ovi navijači tamo su došli organizirano, da prebiju i spale BBB koji su im se ponudili u njihovom gradu. U Grčkoj su molotovljevi svakodnevica. 2011. su ga bacili na mahom mirne navijače hrvatske repke, na stadionu u Pireju. Da, ovo s naše strane nisu bili mirni navijači nego huligani koji su se došli pošorat s drugim huliganima, unatoč zabrani gostovanja i napravili su sranje, ali nisu došli klat noževima i palit ljude. Kužim da vam se gadi, ali svejedno nemojte ignorirat činjenice i vjerovat baš svemu što vam napišu.

Nisam više ultra navijač, ne smatram se aktivnim dijelom grupe od 2014., a u vodstvu nisam još od pradavne 1994. No shvaćam da me se percipira kao nekog tko je navijače NEKAD predstavljal u medijima i od toga NE BJEŽIM. U moje vrijeme nije bilo ovakvog ciljanog nasilja, išel si na tekmu pa se ono dogodilo ili nije. No ne želim krivit mlađe generacije jer bi bilo licemjerno. I mi smo radili sranja, svako vrijeme ima dobre i loše strane.

Isto tak, iako su BBB neformalna navijačka skupina, a ne dotirana udruga ili ne daj bože politička stranka, meni nije problem na svom fejsu komentirat događaj s kojima nemam apsolutno nikakve veze. Samo nemojte me baš agresivno davit, kao što nekog ministra iz 1997. ili 2003., ne gnjavite da osudi aktualne afere u svom ministarstvu. A to je ipak odgovornija i javnija funkcija. Ili možda nije, u naopakom hrvatskom društvu?

I za kraj, jedan skrinšot meni najdražeg komentara mog FB zida ikad. Zato, svakom problemu i pitanju, bilo to navijačko nasilje, politika, javno zdravstvo, ekonomska situacija, poduzetnička klima, turizam, zakonodavstvo ili parenje orangutana, treba pristupiti hladne glave, bez emocija koje mogu pomutiti um i natjerati na pogrešne zaključke”, napisao je Bauer.