Višestruko odlikovani časnici Hrvatske vojske brane Markicu Rebića: Andrija Hebrang iznosi gnjusne laži

Višestruko odlikovani časnici Hrvatske vojske brane Markicu Rebića: Andrija Hebrang iznosi gnjusne laži

Naslovna fotografija: Satnik Boris Klipirić i bojnik Zdenko Šanić u ratnim danima

Bojnik Zdenko Šanić Poglavica, višestruko odlikovani časnik Hrvatske vojske, reagirao je na izjave Andrije Hebranga o Markici Rebiću.
„Najviše mi je zasmetala izjava Andrije Hebranga da je Markica trgao križeve djeci. To je baš gnjusna laž. Nema nikakve istine u onome što je rekao Andrija Hebrang. Ja sam išao u školu kada je Markica predavao i znam kakav je bio profesor. Obitelj Markice Rebića je prava katolička i hrvatska.”, rekao je za Teleskop bojnik Šanić koji je išao u imotsku gimnaziju sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća., piše teleskop.hr

„Markica Rebić je morao predavati marksizam, a on je završio filozofiju. Pa kako je mogao trgati lančiće kada ih nismo ni imali. Bili smo sirotinja. Tko će meni tada dati lančić s križem. Lančiće su mogli imati samo ortodoksni komunisti iz Varoši, ali oni nisu nosili križeve. Oni su nosili zvijezdu petokraku”, zaključuje bojnik Šanić.

Sličnu je izjavu dao i satnik Boris Klapirić, zapovjednik 1. satnije Imotske bojne.

“Poznam generala Markicu Rebića, a poznavao sam i dida mu i babu pok. Bilušu, pokojnog ćaću mu i mater i cijelu mu obitelj. Sve što je rekao A. Hebrang o njemu je gnjusna i zlonamjerna laž. A to zna i cijela Imotska krajina”, rekao je satnik Klapirić.

Podsjetimo, Andrija Hebrang je optužio Markicu Rebića da je bio žestoki komunist:

“Ovo nećete pročitati u njegovoj biografiji, no Markica Rebić je bio žestoki komunist prije 1990. godine. Biografija mu tad počinje. Nije on bio običan komunist, u Imotskoj krajini govore da je kao profesor učenicima skidao lančiće s križevima. Tako treba znati da je upravo on bio najveći protivnik Franje Tuđmana i HDZ-a. U prvim danima demokracije bio je tajnik Koalicije narodnog sporazuma koju je vodila Savka Dabčević Kučar“, kazao je Hebrang.