Hrvatski branitelj državi mora vratiti 360 tisuća kuna koliko je isplaćeno obitelji ubijenog civila

Hrvatski branitelj državi mora vratiti 360 tisuća kuna koliko je isplaćeno obitelji ubijenog civila

Veljko Marić (72), bivši hrvatski branitelj iz Grubišnog Polja, nedavno je dobio nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Bjelovaru kojom mu se nalaže isplata nešto više od 360 tisuća kuna prema Republici Hrvatskoj.

Početna točka spora dogodila se u travnju 2010. godine kada je Marić uhićen na srpsko-bugarskoj granici dok je upravljao kamionom za tvrtku koja se bavila prijevozom. Srpska policija ga je uhitila zbog optužbe za ratni zločin, temeljem ranije podignute optužnice, prenosi Bjelovar.live.

Marić je 2012. godine osuđen u Beogradu na 12 godina zatvora zbog ubojstva Petra Slijepčevića, civila srpske nacionalnosti, dok je bio pripadnik 57. samostalnog bataljuna Zbora narodne garde Grubišno Polje. To se dogodilo u prisustvu Slijepčevićeve supruge Ane, kojoj je usmrćen suprug.

Nakon što je služio kaznu u zatvoru “Padinska Skela” u Sremskoj Mitrovici, Marić je 2015. godine izručen Hrvatskoj kako bi odslužio ostatak kazne. Obitelj ubijenog Petra Slijepčevića je tada podnijela tužbu protiv Republike Hrvatske za obeštećenje.

Nakon pravnog procesa, Općinski sud u Bjelovaru je 2016. godine dodijelio odštetu Ani Slijepčević u iznosu od 220 tisuća kuna i Željku Slijepčeviću u iznosu od 150 tisuća kuna, uz dodatnih 55 tisuća kuna sudskih troškova. Ova presuda je potvrđena od strane Županijskog suda u Splitu 2017. godine, kojom se nalaže da Republika Hrvatska isplati navedene iznose s kamatama.

Republika Hrvatska je putem FINA-e isplatila oštećenicima ukupno 364 tisuće kuna u studenom 2018. godine, s glavnicom od 262 tisuće kuna i kamatom od 51 tisuću kuna. Prije podnošenja tužbe, Republika Hrvatska je pokušala postići mirno rješenje spora s Marićem, ali je on odbio takav zahtjev, smatrajući ga neosnovanim.