Čini se kako će Podravka od sutra vrijediti milijardu eura

Čini se kako će Podravka od sutra vrijediti milijardu eura

Čini se kako će koprivnička kompanija Podravka sutra tržišno vrijediti više od milijardu eura.

Danas (ponedjeljak) cijena dionice skočila je za čak 8,5 posto, na rekordnih 140 eura. U samo jednom danu, dakle, vrijednost Podravke narasla je za 78 milijuna eura ili 590 milijuna kuna!

Što stoji iza rekordnog rasta koji je danas ostvaren na prometu od 1,5 milijuna eura, uvjerljivo najvećem na Zagrebačkoj burzi? Menadžeri investicijskih fondova koje smo danas kontaktirali kažu kako se jednostavno “dogodilo to da se konačno otključao velik potencijal Podravkine dionice“.

“Investitori očito procjenjuju kako Podravka u ovom trenu vrijedi više. Pokazuju to poslovni rezultati iz kojih je vidljivo da kompanija ima sjajnu likvidnost, najnižu zaduženost u novijoj povijesti i dobre pokazatelje profitabilnosti.

Meni to izgleda kao priprema za nešto veliko. Možda je Podravka na korak do neke važne, velike akvizicije za koju očito ima i snage i potencijala”, smatra portfolio menadžer fonda u vlasništvu velike hrvatske banke.

Vruća tema u kampanji

Na pitanje ‘miriše’ li sve ovo na privatizaciju tvrtke, odnosno konačan izlazak države iz vlasništva, naš sugovornik odgovara kako vrlo vjerojatno nije riječ o tome.

Ulazimo u superizbornu godinu, vladajućima sigurno ne treba ta vruća tema u kampanji. Ali, nakon izbora, tko zna, sve je moguće”, kaže on.

Uprava Podravke, s druge strane, investitore uvjerava kako je situacija s tvrtkom uobičajena te nema nikakvih posebnih informacija koje bi mogle utjecati na toliki rast vrijednosti dionice.

Danas, na kraju trgovinskog dana, Podravka tržišno vrijedi oko 997 milijuna eura uz cijenu dionice od 140 eura. Dakle, do milijarde eura dijeli je tek 0,45 eura po dionici.

S obzirom na današnje trgovanje, velika je vjerojatnost da će se to dogoditi već u prvim satima utorka na Zagrebačkoj burzi., doznaje danica