Srpska vojska je u potpunom rasulu bježala u BiH, a banijski korpus predao se Stipetiću…

Srpska vojska je u potpunom rasulu bježala u BiH, a banijski korpus predao se Stipetiću…

Treći dan Oluje, napokon se počinju oslobađati Banovina i mjesta u Lici, a srpska je vojska u potpunom rasulu i bježi u BiH. Hrvatski vojnici kreću u čišćenje oslobođenih terena. U jutarnjim satima 6. kolovoza napokon je oslobođena Petrinja s okolnim selima, a to je omogućilo prodor smjerom Kostajnica – Dvor te Petrinja – Glina – Dvor., pišu 24sata

Glavnina Kordunskog korpusa s oko 35.000 civila ostala je okružena na širem području Topuskog, a zapovjedništvo korpusa tražilo je zaštitu od snaga UNCRO-a. Glavni stožer HV-a namjeravao je poslati 9. gardijsku brigadu, no napad je zaustavljen jer je vladalo mišljenje da je predaja srpskih snaga gotova stvar. Hrvatske snage bile su spremne na pregovore samo u slučaju bezuvjetne predaje. 

FOTO: HRT

Četvrti dan operacije oslobođeni su Vojnić, Turanj, Tušilović i Topusko. Na cijelom ZP-u tijek operacija odvijao se drukčije i dulje od ostalih bojišta. Na ličkom bojištu 1. gardijska trećeg dana Oluje izbija pred Rakovicu, a na području Drežnik Grada i Vaganca spaja se s 5. korpusom Armije BiH. Većina snaga ZP-a Gospić izbija na granicu s BiH. Deveta gardijska brigada nakon što je zauzela Bunić nastavila je napad preko Svračkova Sela prema Udbini, u koju je ušla ujutro 7. kolovoza.

Nakon toga snage nastavljaju napredovanje na više pravaca prema Donjem Lapcu, prema kojemu su već napredovale snage specijalne policije. One su oslobodile selo Mazin i nastavile prema Donjem Lapcu, u koji su ušle 8. kolovoza, a istog je dana zapovjednik 21. kordunskog korpusa, pukovnik Čedo Bulat, potpisao predaju korpusa i naoružanja general pukovniku Petru Stipetiću.