Rastu Mura i Drava, mjesta uz rijeke pripremaju se za izlijevanje. Vrhunac vala stiže pred jutro

Rastu Mura i Drava, mjesta uz rijeke pripremaju se za izlijevanje. Vrhunac vala stiže pred jutro

FOTO: IVAN BRKIĆ/GLAS PODRAVINE I PRIGORJA/ilustracija

Stotine vatorgasaca i volontera očajnički podižu nasipe

Rijeke Drava i Mura ozbiljno su nabujale i očekuje se da bi mogle doseći rekordne vodostaje. Zbog opasnosti od prijeljevanja grade se zapreke u brojnim mjestima Međimurja i Podravine. Kako javlja RTL, uz Muru cijelu noć i dan radi 40-tak vatrogasaca. Već je oboren rekordni vodostaj te rijeke rijeke, a najgore još nije prošlo. U Murskom Središću u potpunosti je poplavljena šetnica, a u Murskoj ulici voda je stigla do kuća.

Iz Murskog Središća se javila HRT-ova Sara Badžek, koja je razgovarala s gradonačelnikom Draženom Srpakom, kojeg je pitala jesu li kuće ugrožene poplavom. “Mi smo počeli još u petak s pripremama, baš na tim lokacijama. Naime, riječ je o Murskoj ulici, samo riječ govori, znači to je jedna najniža ulica gdje je zapravo problem s podzemnim vodama koje su povezane s visinom vodostaja rijeke Mure. Nasipi su vjerojatno preniski, tu će trebati s nekim tehničkim mjerama u budućnosti to probati popraviti koliko je to moguće.

Znali smo da će na toj lokaciji sigurno biti s tim vodostajem nekih teškoća, u vidu toga da možda voda uđe u koji podrumi ili garažu. Kuće su, hvala Bogu, gore na višini na sigurnom, osim možda jedne koja je malo niže, ali vjerujemo da neće ući u samu kuću. Ja sam danas par puta zajedno s vatrogascima obišao ugroženo područje, potrudili smo se pružiti im bilo kakvu pomoć. Kad prođe poplava vidjet ćemo koje su štete i na koji način im možemo pomoći”, poručio je gradonačelnik Srpak.

Iz Drenja Brdovečkog javila se Mateja Ribičić. Kaže – vodostaj je u opadanju, a evakuirani stanovnici mogu se vratiti kućama.

– Mogu i već su se vratili svojim kućama jer iz općine Brdovec javljamo se s dobrim vijestima. Naime, Sava se povukla i više niti jedna kuća nije u opasnosti. Ova cesta koju vidite iza mojih leđa jučer je u ovo vrijeme bila u potpunosti poplavljena. Tu su bili vatrogasci, tu je bila policija koja je zaustavljala promet. Kuća s moje lijeve strane također je bila pod vodom, a sada se na fasadi ove kuće tek vide obrisi i tragovi koje je za sobom ostavila Sava. Sava je za sobom ostavila i materijalnu štetu. Poplavljeno je bilo desetak kuća, pretežno se radi o podrumima. Vatrogasci nam kažu nadirala je podzemna voda. Također, poplavljene su i poljoprivredne površine. Naime, ovdje se većina mještana bavi poljoprivredom, a spašavale su se i životinje. Ovdje je noćas i jutros bilo najkritičnije, te jutros oko osam sati žurne službe su uputile poziv mještanima na evakuaciju. No, kako doznajemo, samo jedna obitelj pristala se evakuirati jer u njihovoj kući bilo je gotovo pola metra vode. Svi ostali su, što je donekle i razumljivo, ostali u svojim kućama. Kažu nam kako bi spasili, što se spasiti da. Svu svoju vrijednu imovinu podizali su na povišeno, te su dodatno ojačavali prilaze kućama vrećama s pijeskom. Kao što rekoh, ovdje se trenutno život normalizirao, sve je zapravo u redu. Lokalni DVD ovdje cijelo vrijeme prolazi, oni obilaze kuće, te pitaju mještane, svoje susjede treba li još negdje nešto ispumpati, mogu li kako pomoći. Uglavnom, šteta se zbraja i sanira, a svakako puno je lakše sanirati kada vrijeme surađuje, mirno je, suho je i nadamo se da će tako i ostati, javila je Ribičić.