Zarađuju na muci Slavonaca: Kilogram šljive i do 5 eura, a evo pošto otkupljuju

Zarađuju na muci Slavonaca: Kilogram šljive i do 5 eura, a evo pošto otkupljuju

Ove godine, prosječno u Hrvatskoj, za kilogram šljiva treba izdvojiti 2,90 eura ili 22 kune. Prošle godine to nas je voće stajalo 11 kuna.

Cijena se ovisno o podneblju razlikuje. U Osijeku kilogram stoji jedan euro. U Bjelovaru dva, Koprivnici tri, Dubrovniku četiri, a u Rovinju pet eura, piše Dnevnik.hr.

Slavonskim baranjskim voćarima se činilo da će ovo, po urodu, biti rekordna godina, ali onda je krenulo nevrijeme, tuča, led.

“Bio je došao led gdje je smanjio dosta urod. Gdje smo imali štetu 60, 70 posto na sorti koja je u berbi”, rekao je Luka Kovač, voćar.

Mladi voćar Luka iz Baranje, povukao je fondove Europske unije i nastavio tradiciju kojom se bavio njegov djed. Međutim, voćarstvo nije nimalo sladak posao. Jer otkupna cijena šljive je od 50 do 70 centi. Pa se i sam čudi kako drugdje u Hrvatskoj može stajati i do pet eura.

“Kad se sve stavi na papir, nije uopće nekakva prihvatljiva proizvodnja. Od tretiranja, održavanja voćnjaka, stvarno su minimalni, minimalni prinosi od zarade”, rekao je Kovač.

Šljiva, struka govori, drži svoju vrijednost jer je zdrava. Dobra je za probavu, pomaže pri dijabetesu, a čak se uz šljivu može i mršavjeti. “Tu bih posebno istaknula sadržaj vitamina C. Znamo da nam je vitamin C važan za jačanje imuniteta, što je posebno važno za nadolazeću sezonu prehlade”, poručila je Elenora Jažić, nutricionistica.

Dvije su osnovne sorte šljive. Plava, koja je dobra za jesti te za rakiju, i bijela, takozvana divlja, koja je se uglavnom koristi samo za rakiju i pekmez. Cijena šljive, bilo koje boje ona bila je negdje i pet puta veća, ali sama šljiva nije drugačija – ona raste u Slavoniji i Baranji.

“Zato što oni svi ovdje iz Slavonije i Baranje voze šljivu na more. Znači od nas otkupe ovdje za euro a tamo prodaju za pet”, istaknuo je Kovač.

Tuči i ledu unatoč, nešto će šljive za rakiju ipak ostati, a Slavonci će u njoj utopiti tugu, jer na njihovoj šljivi – netko drugi zarađuje.